Skip to main content

Privacy hoogleraren staan achter wet cyberoperaties

Twee prominente hoogleraren op gebied van privacy en security, prof.dr. Bart Jacobs, Nijmegen, en prof.dr. Jan Jaap Oerlemans, Utrecht, scharen zich achter de Tijdelijke wet cyberoperaties. Dit wetsvoorstel beoogt de inlichtingen en veiligheidsdiensten AIVD en MIVD tijdelijk meer armslag te geven.

Jacobs en Oerlemans stellen dat in notities voor het rondetafelgesprek dat binnenkort in de Tweede Kamer wordt gehouden. Extra bevoegdheden zijn nodig om hun cyberslagkracht te versterken, aldus Jacobs. Hij ziet net als ASML-topman Peter Wennink het gevaar dat China ASML s geheimen probeert te stelen nu dit bedrijf niet meer de modernste chipmachines mag leveren. Jacobs wijst ook op de Russische invasie in Oekraine en de toenemende Chinese assertiviteit op het wereldtoneel. Die laten zien hoezeer de veiligheidssituatie verandert, juist op cyberterrein.

Beide hoogleraren zijn niet blind voor de bezwaren die aan het wetsvoorstel kleven, maar achten een pragmatisch besluit geboden. Jacobs noemt de voorgestelde aanpak verstandig, zeker nu staatshackers steeds agressiever worden. Oerlemans steunt de conclusies van zijn promovenda Sophie Harleman dat het voorstel een goede balans kan opleveren tussen voldoende slagkracht voor de diensten en voldoende waarborgen voor de bescherming van fundamentele rechten.

Praktijkman

Software-ondernemer Bert Hubert is faliekant tegen wat hij noemt nieuwe privacyschendende bevoegdheden. Anders dan Harleman vindt praktijkman Hubert dat het wetsvoorstel de balans tussen privacy en veiligheid verstoort. Om deze reden stapte hij vorig jaar september uit de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden inlichtingen- en veiligheidsdiensten (TIB). Het zinde Hubert ook niet dat zijn functie als technisch lid van de TIB werd uitgehold.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen
Waarom klanten en partners steeds meer belang hechten aan jouw cyberbeveiligingsaanpak
Verder lezen
Rechtszaak: Stichting Data Bescherming Nederland beschuldigt Amazon van schending privacy rechten Nederlandse consumenten
Verder lezen
Principe akkoord over Europese variant DigiD
Verder lezen
Cyberaanval legt alarmeringssysteem voor ouderen en ernstig zieken plat
Verder lezen
Hackers komen niet meer langs de achterdeur, maar door je voordeur naar binnen
Verder lezen