Privacy hoogleraren staan achter wet cyberoperaties

Twee prominente hoogleraren op gebied van privacy en security, prof.dr. Bart Jacobs, Nijmegen, en prof.dr. Jan Jaap Oerlemans, Utrecht, scharen zich achter de Tijdelijke wet cyberoperaties. Dit wetsvoorstel beoogt de inlichtingen en veiligheidsdiensten AIVD en MIVD tijdelijk meer armslag te geven.

Jacobs en Oerlemans stellen dat in notities voor het rondetafelgesprek dat binnenkort in de Tweede Kamer wordt gehouden. Extra bevoegdheden zijn nodig om hun cyberslagkracht te versterken, aldus Jacobs. Hij ziet net als ASML-topman Peter Wennink het gevaar dat China ASML s geheimen probeert te stelen nu dit bedrijf niet meer de modernste chipmachines mag leveren. Jacobs wijst ook op de Russische invasie in Oekraine en de toenemende Chinese assertiviteit op het wereldtoneel. Die laten zien hoezeer de veiligheidssituatie verandert, juist op cyberterrein.

Beide hoogleraren zijn niet blind voor de bezwaren die aan het wetsvoorstel kleven, maar achten een pragmatisch besluit geboden. Jacobs noemt de voorgestelde aanpak verstandig, zeker nu staatshackers steeds agressiever worden. Oerlemans steunt de conclusies van zijn promovenda Sophie Harleman dat het voorstel een goede balans kan opleveren tussen voldoende slagkracht voor de diensten en voldoende waarborgen voor de bescherming van fundamentele rechten.

Praktijkman

Software-ondernemer Bert Hubert is faliekant tegen wat hij noemt nieuwe privacyschendende bevoegdheden. Anders dan Harleman vindt praktijkman Hubert dat het wetsvoorstel de balans tussen privacy en veiligheid verstoort. Om deze reden stapte hij vorig jaar september uit de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden inlichtingen- en veiligheidsdiensten (TIB). Het zinde Hubert ook niet dat zijn functie als technisch lid van de TIB werd uitgehold.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Een DPIA uitgevoerd en dan?
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?

Meer recente berichten

Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen
Organisatorische inbedding van maatregelen
Verder lezen