EU wil spionagesoftware, voorzichtig, aan banden leggen: Je hele leven wordt ingezien, dat voelt kwetsbaar

Het Europees Parlement wil het gebruik van spionagesoftware inperken. Dat is het compromis na het Europese Watergate schandaal. Hoe bedreigend de inzet van hacksoftware Pegasus is, weet Poolse aanklager Ewa Wrzosek.

Als de Poolse openbaar aanklager Ewa Wrzosek terugdenkt aan dat ene moment, voelt ze de overweldigende angst weer. Vrees voor mezelf, voor de personen die ik lief heb, voor de mensen met wie ik in contact sta. In december 2021 hoorde ze dat haar mobiele telefoon zes keer was gehackt met de Israelische spionagesoftware Pegasus. De daders hadden toegang tot al haar gegevens: haar privefoto s, camera, microfoon, gesprekken en berichten over lopende strafzaken. Meteen was er de paniek: wie deed haar dit aan en met welk doel?

De Poolse regering heeft de hack van haar telefoon nooit officieel bevestigd. Haar casus is wel opgenomen in een rapport van de Pegasus-commissie van het Europees Parlement die sinds vorig jaar onderzoek doet naar misbruik van commerciele hacksoftware. Volgens de Israelische NSO Group, de maker van Pegasus, is de spionagesoftware verkocht aan 14 Europese landen. Maandagavond schaarde een meerderheid van het Europees Parlement zich achter het voorzichtig aan banden leggen van de spionagesoftware. Er komen nadere vereisten voor het gebruik ervan, zoals deugdelijk toezicht. Een gevoelige stemming waarover maanden is onderhandeld. Want lidstaten zijn liever niet open over het gebruik van de hackwapens.

Watergate

De software, bedoeld als opsporingsmiddel, is een machtig wapen in de handen van autoritaire regimes. Ongezien kunnen veiligheidsdiensten het middel inzetten om tegenstanders te volgen, af te luisteren en te intimideren. Vandaar dat het schandaal het Europese Watergate werd genoemd – al vinden sommigen de film Das Leben der Anderen over indringende Stasi-afluisterpraktijken een passender analogie.

Met name in Polen, Hongarije en Griekenland werden critici met de spionagesoftware het zwijgen opgelegd. De Spaanse veiligheidsdienst zette Pegasus in tegen Catalaanse activisten en politici. Andere landen blijken Pegasus ook te bezitten. Onder welke omstandigheden ze de software inzetten, hoe vaak en tegen wie, blijft schimmig.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen
1 op de 3 mkb bedrijven onbekend met privacyregels
Verder lezen
Politie Nederland deed mee met actie tegen botnet dat 700.000 pc s infecteerde
Verder lezen
Russische cybercrimebende Trickbot harder aangepakt door VS en VK
Verder lezen
Poging tot invoeren verplicht online ID sneuvelt bij Amerikaanse rechter
Verder lezen
Antwerpen worstelt met gevolgen hack
Verder lezen
Nulmeting Normenkader IBP: waar staat het funderend onderwijs met informatiebeveiliging?
Verder lezen