Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens

De gemeente Asten is het slachtoffer geworden van een digitale inbraak. In eerste instantie leek het te gaan om factuurfraude. Later werd duidelijk dat er ongeoorloofd toegang is geweest tot ongeveer 23.000 persoonlijke gegevens en andere bestanden. Dat gebeurde eind vorig jaar. Wie er achter de hack zaten, is nog onduidelijk.

Ook is niet bekend wat er met de persoonsgegevens is gebeurd. Het is dus onduidelijk of er gegevens op straat zijn gekomen of bijvoorbeeld op het darkweb zijn beland. Dit is een deel van het internet dat niet direct vindbaar is door zoekmachines en waar veel websites en bezoekers anoniem zijn. Mocht blijken dat misbruik is gemaakt van gevoelige en herleidbare informatie, dan neemt de gemeente persoonlijk contact op met de gedupeerde(n).

Aangifte gedaan
De gemeente Asten zegt dat ze geschrokken is en ze heeft aangifte gedaan. Ook is het gegevenslek gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De gemeente heeft verder de veiligheidsmaatregelen nog verder opgeschroefd om de inbraak te beeindigen en herhaling te voorkomen. Ze laat ook weten dat er geen geld is overgemaakt aan degene(n) die achter de digitale inbraak zit(ten).

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

AI en regelgeving zorgen voor nieuwe uitdagingen
Verder lezen
Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen