Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens

De gemeente Asten is het slachtoffer geworden van een digitale inbraak. In eerste instantie leek het te gaan om factuurfraude. Later werd duidelijk dat er ongeoorloofd toegang is geweest tot ongeveer 23.000 persoonlijke gegevens en andere bestanden. Dat gebeurde eind vorig jaar. Wie er achter de hack zaten, is nog onduidelijk.

Ook is niet bekend wat er met de persoonsgegevens is gebeurd. Het is dus onduidelijk of er gegevens op straat zijn gekomen of bijvoorbeeld op het darkweb zijn beland. Dit is een deel van het internet dat niet direct vindbaar is door zoekmachines en waar veel websites en bezoekers anoniem zijn. Mocht blijken dat misbruik is gemaakt van gevoelige en herleidbare informatie, dan neemt de gemeente persoonlijk contact op met de gedupeerde(n).

Aangifte gedaan
De gemeente Asten zegt dat ze geschrokken is en ze heeft aangifte gedaan. Ook is het gegevenslek gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De gemeente heeft verder de veiligheidsmaatregelen nog verder opgeschroefd om de inbraak te beeindigen en herhaling te voorkomen. Ze laat ook weten dat er geen geld is overgemaakt aan degene(n) die achter de digitale inbraak zit(ten).

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de gemeenteraad bij informatiebeveiliging en privacy
De gemeenteraad heeft een belangrijke rol om er op toe te zien dat informatiebeveiliging en privacybescherming goed wordt geborgd binnen de gemeentelijke organisatie. In deze blog lees je wat die rol inhoudt en welke taken en verantwoordelijkheden daarbij horen.
Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog

Meer recente berichten

Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen
Organisatorische inbedding van maatregelen
Verder lezen