Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring

Het Nederlandse kabinet heeft meer tijd nodig om het burgerservicenummer te anonimiseren. Staatssecretaris Van Huffelen schrijft dat ze meer tijd nodig heeft voor het onderzoek, dat een lastig vraagstuk is. Ook het onderzoek naar socialemediamonitoring loopt vertraging op.

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Digitalisering noemt de vertragingen in een brief aan de Tweede Kamer. Ze schrijft daarin dat meerdere beloftes rondom digitale zaken niet worden nagekomen en vertragingen oplopen. Een daarvan is een onderzoek naar het pseudonimiseren van het burgerservicenummer. Het kabinet liet onderzoeken of het mogelijk zou zijn het burgerservicenummer willekeurig te maken of te pseudonimiseren. In het eerste geval zou een burger een ander bsn krijgen bij iedere keer dat dat nodig zou zijn. Bij pseudonomisering wordt het nummer op een of andere, nog te onderzoeken manier telkens omgezet naar een ander nummer. Dat onderzoek had in het eerste kwartaal van dit jaar afgerond moeten zijn, maar dat gaat niet lukken. Het zijn complexe vraagstukken. Er is meer tijd nodig voor het maken van een zorgvuldige keuze, schrijft de staatssecretaris, zonder daar verdere details over te geven. Van Huffelen wil de Kamer in juni een update geven.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

AI en regelgeving zorgen voor nieuwe uitdagingen
Verder lezen
Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen