Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring

Het Nederlandse kabinet heeft meer tijd nodig om het burgerservicenummer te anonimiseren. Staatssecretaris Van Huffelen schrijft dat ze meer tijd nodig heeft voor het onderzoek, dat een lastig vraagstuk is. Ook het onderzoek naar socialemediamonitoring loopt vertraging op.

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Digitalisering noemt de vertragingen in een brief aan de Tweede Kamer. Ze schrijft daarin dat meerdere beloftes rondom digitale zaken niet worden nagekomen en vertragingen oplopen. Een daarvan is een onderzoek naar het pseudonimiseren van het burgerservicenummer. Het kabinet liet onderzoeken of het mogelijk zou zijn het burgerservicenummer willekeurig te maken of te pseudonimiseren. In het eerste geval zou een burger een ander bsn krijgen bij iedere keer dat dat nodig zou zijn. Bij pseudonomisering wordt het nummer op een of andere, nog te onderzoeken manier telkens omgezet naar een ander nummer. Dat onderzoek had in het eerste kwartaal van dit jaar afgerond moeten zijn, maar dat gaat niet lukken. Het zijn complexe vraagstukken. Er is meer tijd nodig voor het maken van een zorgvuldige keuze, schrijft de staatssecretaris, zonder daar verdere details over te geven. Van Huffelen wil de Kamer in juni een update geven.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Een DPIA uitgevoerd en dan?
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?

Meer recente berichten

Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen
Organisatorische inbedding van maatregelen
Verder lezen