NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes

De Network and Information Security 2 Directive, NIS2, is een nieuwe Europese richtlijn die bedoeld is om het niveau van cybersecurity in de Europese Unie te verhogen. De dreiging van cyberaanvallen wordt steeds groter. Bendes die gelieerd zijn aan staten als China en Rusland richten zich steeds vaker op onderdelen van de vitale infrastructuur in Nederland en andere EU lidstaten. Zij plegen ransomware aanvallen of stelen intellectueel eigendom. Recent werd bijvoorbeeld de populaire app TikTok bij ambtenaren verboden vanwege het aan zekerheid grenzende vermoeden dat de Chinese staat kan meekijken.

De NIS 2 richtlijn zal nog omgezet worden in nationale wetgeving

De richtlijn geldt voor achttien sectoren, waaronder overheden, energiebedrijven, supermarkten en zorginstellingen. De NIS 2 richtlijn zal nog omgezet worden in nationale wetgeving. Dit betekent dat organisaties die onder de NIS 2 vallen, nog niet precies weten hoe deze wet in detail wordt omgezet in de nationale wetgeving van hun land. Dit kan een probleem opleveren, omdat deze organisaties zich vanaf oktober 2024 al moeten houden aan de Nederlandse implementatie van de wet, terwijl ze nog niet weten wat deze implementatie precies inhoudt. Het is daarom belangrijk dat organisaties zich alvast voorbereiden op de NIS 2 richtlijn en de ontwikkelingen rondom de nationale implementatie nauwlettend in de gaten houden.

Organisaties moeten bijvoorbeeld de cyberveiligheid van hun toeleveranciers in kaart brengen om de cyberveiligheid van het gehele ecosysteem te waarborgen. NIS 2 verplicht organisaties om het cybersecurityniveau van hun (directe) toeleveranciers in kaart te brengen. Maar onduidelijkheid over de uitvoering, die er per definitie is omdat zoals gezegd de richtlijn nog omgezet moet worden, kan leiden tot een wildgroei aan raamwerken en formulieren om het cyberrisico van toeleveranciers te beoordelen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

AI en regelgeving zorgen voor nieuwe uitdagingen
Verder lezen
Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen