Skip to main content

Europese justitieministers slaan handen ineen tegen criminele data

De Europese ministers van Justitie zijn bijeen gekomen om te praten over de oprichting van een High Level Expert Group, die gaat kijken naar hoe ver inlichtingendiensten mogen gaan bij het opsporen van criminelen. Er zitten nogal wat haken en ogen aan de oprichting van zo n adviesgroep, zeker als het gaat om privacy.

CDA-Europarlementarier Jeroen Lenaers benadrukt dat het niet gaat om de oprichting van een toezichtsorgaan. Het is de bedoeling dat de groep een jaar lang intensief samenwerkt en met aanbevelingen komt. Deze moeten leiden tot Europese wetgeving op het gebied effectieve rechtshandhaving, zoals het gebruiken van data om criminelen te pakken.

Volgens Lenaers leeft er in een hoop landen een grote zorg omtrent het fenomeen going dark. Dat allerlei belangrijke technologie die wij ook gebruiken – zoals encryptie en versleutelde berichten – voor onze privacy, ook gebruikt wordt door criminelen, aldus Lenaers. Wij maken er gebruik van om goede redenen, maar criminelen verschuilen zich er nu ook achter. Dat betekent dat het steeds moeilijker wordt voor politie- en inlichtingendiensten om toegang te krijgen tot dat soort data om criminelen aan te pakken.

Burgerrechten

Mochten inlichtingendiensten nou daadwerkelijk toegang krijgen tot die encryptie en versleutelde berichten, is er mogelijk sprake van een schending van burgerrechten. Maar vooral van een dilemma, denkt Lenaers. Voor de goede burgers wil je de bescherming in tact houden, maar voor criminelen wil je een manier zoeken om er doorheen te kunnen breken, duidt hij. En dat is heel lastig.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen
Zoom scherpt privacybeleid voor Europese gebruikers verder aan als resultaat van samenwerking met SURF
Verder lezen
Applicatiebeveiliging in Nederland schiet flink tekort
Verder lezen
Nederlandse cyberexperts waarschuwen voor aanval gijzelsoftware
Verder lezen
Betaaldienst Klarna moet toch hogere boete betalen voor overtreden AVG
Verder lezen
Avast krijgt Tsjechische AVG boete van 14 miljoen voor doorverkopen van data
Verder lezen
Dit zijn geleerde lessen uit XZ kwetsbaarheid
Verder lezen
Alarmerend jaarverslag van AIVD: We zitten in het voorportaal van een oorlog
Verder lezen