Skip to main content

Hoe je van cybersecurity een enabler voor je business maakt

Een pandemie, cybercriminaliteit en oorlog. Sinds enkele jaren is disruptie voor bedrijven het nieuwe normaal geworden. Niet alleen voor de business, maar ook voor de projecten van een CIO of CISO. Waar cybersecurity vroeger al eens beschouwd werd als een obstakel voor snelle innovatie, kan het in de huidige wereld juist een drijfveer voor bedrijfssucces zijn.

Van de logistieke workflows en de toeleveringsketen tot modellen voor verkoop en dienstverlening. Overal waar bedrijfsresultaten worden geboekt, kan cybersecurity als een remmende factor worden gezien. Toch is dat een verkeerde visie en is beveiliging juist een enabler die de weerbaarheid van de business verhoogt. Net zoals toeristen een reisverzekering afsluiten om zorgeloos de wereld rond te reizen, biedt security voor bedrijfsleiders een solide basis om in te zetten op innovatie.

Aanvankelijk waren cybersecurityprofessionals de poortwachters van de organisatie. Hun taak bestond uit het goedkeuren of afkeuren van bepaalde bedrijfsprogramma s. Daardoor hadden ze niet altijd de beste relatie met hun collega s. Uit onderzoek van Netskope blijkt dat die disfunctionele verhouding tussen IT en de business de digitale transformatie van bedrijven ondermijnt. Het zou organisaties ook veel geld kosten, wereldwijd naar schatting zelfs 6,8 biljoen dollar tussen 2020 en 2023.

Nieuwe cyberdreigingen

Tot voor kort slaagde cybersecurity er niet in om dat negatieve imago van zich af te schudden, maar nu is alles eindelijk aan het veranderen. Beveiliging wordt slimmer en kan de context beter inschatten, waardoor professionals vlotter kunnen inspelen op de vraag naar flexibiliteit en wendbaarheid. Dat was ook nodig om het hoofd te bieden aan de ingrijpende veranderingen van de afgelopen jaren. Zo moesten bedrijven van de ene dag op de andere overschakelen op een nieuwe manier van werken. Er waren grootschalige aanpassingen in de toeleveringsketen nodig. En om de klanten te blijven bereiken, moesten organisaties plots allerlei nieuwe marktstrategieen implementeren.

Maar wat is er dan precies veranderd? Hebben CISO s vandaag minder reden om zich zorgen te maken over cybersecurity in het bedrijf? Absoluut niet, integendeel zelfs. In 2021 werd gemiddeld om de elf seconden ergens in de wereld een bedrijf het slachtoffer van een cyberaanval. Dat blijkt uit cijfers van Cybersecurity Ventures. Dezelfde bron voorspelt dat cybercriminaliteit in 2025 wereldwijd 10,5 biljoen dollar aan schade zal veroorzaken. Het aantal aanvallen is bovendien slechts een kant van het verhaal.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen
Zoom scherpt privacybeleid voor Europese gebruikers verder aan als resultaat van samenwerking met SURF
Verder lezen
Applicatiebeveiliging in Nederland schiet flink tekort
Verder lezen
Nederlandse cyberexperts waarschuwen voor aanval gijzelsoftware
Verder lezen
Betaaldienst Klarna moet toch hogere boete betalen voor overtreden AVG
Verder lezen
Avast krijgt Tsjechische AVG boete van 14 miljoen voor doorverkopen van data
Verder lezen
Dit zijn geleerde lessen uit XZ kwetsbaarheid
Verder lezen
Alarmerend jaarverslag van AIVD: We zitten in het voorportaal van een oorlog
Verder lezen