Skip to main content

Hoe AI de SOC expert te hulp schiet

Security Operations Centers, SOC s, dreigen overspoeld en de SOC analisten overwerkt te raken. Dit komt door het aanhoudend hoge aantal cyberaanvallen, het steeds groter wordende aanvalsoppervlakte en het toenemend aantal apparaten binnen organisaties. Daarmee komt de cyberveiligheid van organisaties onder druk te staan. Om de efficientie te verhogen en de werkdruk bij analisten te verlagen, zullen SOC teams geavanceerde tooling op basis van AI modellen, artificial intelligence, in moeten zetten. Detectie en response kunnen hiermee in hoge mate geautomatiseerd worden. Daarnaast kunnen verschillende meldingen met elkaar gecorreleerd en beter geprioriteerd worden. Zo komen SOC medewerkers dankzij het gebruik van AI beter in hun kracht.

De experts in het SOC zijn van onschatbare waarde. Ze analyseren continu meldingen uit de diverse systemen en netwerken . Daarnaast analyseren zij gegevens over de laatste dreigingen en tactieken van aanvallers, zodat deze aan bestaande SOC tooling kan worden toegevoegd. Het SOC komt snel in actie wanneer er een mogelijk securityincident wordt gedetecteerd en beperkt zo de schade. Het is dus essentieel dat de medewerkers in het SOC goed gefaciliteerd worden zodat zij hun werk optimaal kunnen uitvoeren. En daar wringt de schoen. Uit een wereldwijd onderzoek van Vectra AI en Tesorion onder 2.000 SOC analisten wereldwijd, waarvan 200 uit Nederland, blijkt dat het SOC onder druk staat en dat de prestaties daaronder lijden. SOC teams ontvangen per dag gemiddeld 5.185 beveiligingsmeldingen en 64 procent hiervan kan niet onderzocht worden.

SOC analisten haken af

Dit is niet verrassend als je bedenkt dat het aantal beveiligingsmeldingen dat binnenkomt bij 81 procent van de ondervraagde SOC analisten in de afgelopen drie jaar aanzienlijk is toegenomen. Ook het aantal gebruikte beveiligingstools is gestegen en de omvang van het aanvalsoppervlak van de organisatie is toegenomen. Dit aanvalsoppervlak, ook wel attack surface genoemd, neemt bijvoorbeeld toe doordat er nieuwe hardware in gebruik is genomen of er meer cloud services worden geimplementeerd. Deze ontwikkelingen leiden ertoe dat het voor veel SOC analisten steeds lastiger is om hun werk succesvol uit te voeren. Velen haken af en keren de sector de rug toe.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen