Skip to main content

Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging

De Belgische NIS2 wet is een feit. Zopas zette het federale parlement de Europese regelgeving daarover om in een wet. Zowat tweeduizend Belgische bedrijven en instellingen krijgen strengere normen voor cyberveiligheid. Met mogelijk miljoenenboetes tot gevolg. Maar wanneer treedt NIS2 in werking?

De Belgische wet zet de zogenaamde Europese NIS2 richtlijn van december 2022 om in Belgisch recht. Hij vervangt de wet van april 2019 die, logischerwijs, de benaming NIS1 wet had gekregen.

Want bedrijven actief in energie, drinkwater, vervoer, financien, gezondheidszorg, en digitale infrastructuur moeten zich vandaag al aan een aantal cyberveiligheidsregels houden. Zij worden namelijk als essentieel aanzien voor de economie en de nationale veiligheid.

Wie valt er onder NIS2?

De nieuwe NIS2 wet gaat een stapje verder. NIS2 is NIS1 on steroids, zo omschreven de Europese Commissarissen toen ze het initiatief lanceerden. Zo wordt het aantal essentiele sectoren uitgebreid. Zo zullen onder andere overheidsinstellingen, post en koeriersdiensten, voedingsbedrijven, afvalwater, onderzoeksinstellingen en chemiespelers zich moeten houden aan de richtlijn. Ook leveranciers van digitale diensten vallen onder de nieuwe richtlijn. Belangrijk is dat ook de toeleveranciers aan die bedrijven onder NIS2 kunnen vallen.

De NIS2 richtlijn voegt nieuwe sectoren toe, maar ook binnen bestaande sectoren komen er types entiteiten bij. De sectoren worden in twee groepen verdeeld: zeer kritieke sectoren en andere kritieke sectoren.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen