Skip to main content

Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging

De Belgische NIS2 wet is een feit. Zopas zette het federale parlement de Europese regelgeving daarover om in een wet. Zowat tweeduizend Belgische bedrijven en instellingen krijgen strengere normen voor cyberveiligheid. Met mogelijk miljoenenboetes tot gevolg. Maar wanneer treedt NIS2 in werking?

De Belgische wet zet de zogenaamde Europese NIS2 richtlijn van december 2022 om in Belgisch recht. Hij vervangt de wet van april 2019 die, logischerwijs, de benaming NIS1 wet had gekregen.

Want bedrijven actief in energie, drinkwater, vervoer, financien, gezondheidszorg, en digitale infrastructuur moeten zich vandaag al aan een aantal cyberveiligheidsregels houden. Zij worden namelijk als essentieel aanzien voor de economie en de nationale veiligheid.

Wie valt er onder NIS2?

De nieuwe NIS2 wet gaat een stapje verder. NIS2 is NIS1 on steroids, zo omschreven de Europese Commissarissen toen ze het initiatief lanceerden. Zo wordt het aantal essentiele sectoren uitgebreid. Zo zullen onder andere overheidsinstellingen, post en koeriersdiensten, voedingsbedrijven, afvalwater, onderzoeksinstellingen en chemiespelers zich moeten houden aan de richtlijn. Ook leveranciers van digitale diensten vallen onder de nieuwe richtlijn. Belangrijk is dat ook de toeleveranciers aan die bedrijven onder NIS2 kunnen vallen.

De NIS2 richtlijn voegt nieuwe sectoren toe, maar ook binnen bestaande sectoren komen er types entiteiten bij. De sectoren worden in twee groepen verdeeld: zeer kritieke sectoren en andere kritieke sectoren.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

1 op 2 cyberaanvallen worden intern gepleegd
Verder lezen
Aanpassingen Handelsregister: meer privacy en verbeterde toegankelijkheid
Verder lezen
Waar en wanneer mag je vliegen met een drone in Nederland?
Verder lezen
Kwart cybersecurity incidenten bij Europese mkb ers door zwakke wachtwoorden
Verder lezen
Impact van generative AI op cybersecurity landschap groeit
Verder lezen
Politie luidt noodklok over encryptie op digitale platforms in Nederland
Verder lezen
Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen