Skip to main content

Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens

Uit onderzoek van het Nivel blijkt dat burgers en zorgprofessionals het belangrijk vinden dat bij gebruik van gezondheidsgegevens niet meer dan de relevante gegevens worden gebruikt. Ook moet er volgens deze groepen transparantie zijn over het gebruik van de gezondheidsgegevens. Naast deze voorwaarden hebben burgers in zorgprofessionals nog specifieke voorwaarden die sterk afhangen van de context waarin de gegevens worden gebruikt.

Verder bleek uit het onderzoek van het Nivel dat het belangrijk is om te investeren in het vertrouwen van de mensen in het, her-, gebruik van gegevens. Als het aan de ondervraagden ligt moeten er verantwoorde keuzes worden gemaakt over, her-, gebruik waarbij het zichtbaar is dat er verschillende belangen en risico s tegen elkaar zijn afgewogen. Aan het Burgerplatform op 27 oktober 2023 namen zeventien personen deel en aan het Zorgprofessionalplatform op 1 november 2023, tien personen.

Privacy

Gezondheidsgegevens zoals uit zorgdossiers kunnen worden gebruikt om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. De gegevens spelen ook een rol het doen wetenschappelijk onderzoek. Maar gegevens zijn privacygevoelig en burgers en zorgverleners gaven in het onderzoek van het Nivel aan dat ze veel waarde hechten aan de privacy bij het uitwisselen en hergebruik van gezondheidsgegevens.

De meningen over de voorwaarden van, her-, gebruik zijn echter verdeeld en er kunnen snel misverstanden over ontstaan.  Vorig jaar heeft het Nivel samen met partners een methode ontwikkeld om tot een gezamenlijke governance structuur te komen voor hergebruik van verpleeghuisdata.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

1 op 2 cyberaanvallen worden intern gepleegd
Verder lezen
Aanpassingen Handelsregister: meer privacy en verbeterde toegankelijkheid
Verder lezen
Waar en wanneer mag je vliegen met een drone in Nederland?
Verder lezen
Kwart cybersecurity incidenten bij Europese mkb ers door zwakke wachtwoorden
Verder lezen
Impact van generative AI op cybersecurity landschap groeit
Verder lezen
Politie luidt noodklok over encryptie op digitale platforms in Nederland
Verder lezen
Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen