Skip to main content

Europese AI wetgeving vereist normeringen

Onlangs discussieerde het Europees Parlement over de invoering van de AI act. Dit is belangrijke wetgeving met betrekking tot het gebruik van kunstmatige intelligentie, AI, die ook gevolgen heeft voor Nederland. Er zal gestemd worden over deze wet. In het licht van deze ontwikkelingen benadrukt NEN, het Nederlandse Normalisatie instituut, de cruciale rol van normen bij het reguleren van AI met als doel de bescherming van privacy, veiligheid en vertrouwen. Momenteel wordt hier nog onvoldoende aandacht aan besteed.

Als vertegenwoordiger van Nederland bij Europese standaardisatie-instituten heeft NEN al geruime tijd een belangrijke rol gespeeld in het ontwikkelen van Europese normen voor AI. Het vaststellen van deze normen brengt diverse voordelen met zich mee waaronder flexibiliteit, deskundige betrokkenheid en het creeren van een gelijk speelveld voor innovatie. Dat normen worden ontwikkeld op verzoek van Europese Commissie. Dat dit verzoek officieel is gedaan, nog voor de AI Act zelf af is, is uniek. Dit is nog nooit eerder vertoond.

NEN onderstreept het belang van een goede normering op het gebied van AI. Het tempo van technologische veranderingen in het AI-landschap vereist passende normen. De huidige aandacht voor AI biedt een uitgelezen kans voor goede AI-normering. Normen kunnen ook innovatie stimuleren. Bovendien kunnen normen bijdragen aan het vergroten van het vertrouwen en de acceptatie van AI-technologieen door zorgen aan te pakken en ethische en verantwoorde toepassingen te waarborgen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen
Zoom scherpt privacybeleid voor Europese gebruikers verder aan als resultaat van samenwerking met SURF
Verder lezen
Applicatiebeveiliging in Nederland schiet flink tekort
Verder lezen
Nederlandse cyberexperts waarschuwen voor aanval gijzelsoftware
Verder lezen
Betaaldienst Klarna moet toch hogere boete betalen voor overtreden AVG
Verder lezen
Avast krijgt Tsjechische AVG boete van 14 miljoen voor doorverkopen van data
Verder lezen
Dit zijn geleerde lessen uit XZ kwetsbaarheid
Verder lezen
Alarmerend jaarverslag van AIVD: We zitten in het voorportaal van een oorlog
Verder lezen
OpenAI wordt geconfronteerd met privacyklacht in Oostenrijk
Verder lezen