Studie toont aan: elektrische wagens zijn nachtmerrie voor privacy

Privacy blijkt een echte nachtmerrie bij de ontwikkeling van software voor elektrische auto s. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Mozilla Foundation.

Het zijn blijkbaar niet de apps voor mentale gezondheid of seksspeeltjes die het grootste risico inhouden voor onze privacy. Volgens het onderzoek van de Mozilla Foundation lopen onze persoonlijke gegevens het grootste gevaar bij de ondersteunende software van elektrische wagens. Het is absoluut de ergste productcategorie die we al onderzochten op privacy, klinkt het. Volgens de onderzoekers geeft 92 procent van de constructeurs zijn klanten weinig of geen controle over hun persoonlijke gegevens. Erger zelfs: 84 procent van de autobouwers deelt gebruikersdata met derde partijen.

Meer info verzameld dan nodig

Voor zijn onderzoek keek de Mozilla Foundation naar 25 automerken, waaronder Tesla, Volkswagen, BMW, Toyota en Ford. De researchers stelden vast dat ze stuk voor stuk meer persoonlijke gegevens verzamelen dan nodig. Het type informatie varieert van hoe chauffeurs hun voertuig gebruiken (waar en hoe snel ze rijden en naar welke muziek ze luisteren), tot zelfs medische informatie. Stuitend: Nissan en Kia zouden zelfs toestaan dat er info over het seksleven van de eigenaars verzameld wordt. Volgens Mozilla scoorde 37 procent van de mental health-apps op dat vlak beter.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

AI en regelgeving zorgen voor nieuwe uitdagingen
Verder lezen
Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen