Skip to main content

Bereid je voor op een cyberaanval

Met securitytesten kun je een aanvaller naspelen waardoor je beter voorbereid bent, mocht het echt gebeuren. Het helpt om gericht  kwetsbaarheden van organisaties te onderzoeken en de weerbaarheid te verhogen.

Dit artikel beschrijft aan de hand van onderstaand DNB-model (Figuur 1) welke type securitytesten er zijn en hoe ze onderling samenhangen. Het model is op ervaring gebaseerd en kan door instellingen gebruikt worden om tot een securitytest-roadmap te komen. Hiermee kunnen zij zich stap voor stap steeds beter voorbereiden op een echte cyberaanval.

In de Good Practise Informatiebeveiliging van DNB komt het belang van securitytesten duidelijk aan de orde. Zo zijn er verschillende type securitytesten om fysieke locaties, informatiesystemen, medewerkers en (business)processen te onderzoeken op hun kwetsbaarheid.

Op de horizontale as van figuur 1 wordt de mate van volwassenheid van de security-organisatie weergegeven. De verticale as toont het trappetje van steeds realistischer wordende securitytesten (aanvalssimulaties).

De volgorde van stappen is niet in beton gegoten. Het kan goed zijn dat bepaalde testen regelmatig terugkomen, terwijl de meest geavanceerde testen niet jaarlijks worden uitgevoerd. Het gaat erom dat de organisatie optimaal leert van de testervaring en zich continu blijft verbeteren.

Eerst de security-organisatie op orde brengen

Een volwassen security-organisatie heeft vier basisvoorwaarden ingevuld (Figuur 1: blokje 1 tot en met 4):

  1. De security-functie, (meestal een CISO) krijgt de opdracht om een volwassen information security-organisatie te beschrijven. Om grip te houden op informatiebeveiliging komen de volgende aspecten aan bod: fysiek, techniek (ICT), processen en mensen. Het bestuur is eindverantwoordelijk voor een goede implementatie van het beleid. Het doel is beheerste bedrijfsvoering doordat de cyberweerbaarheid van de organisatie in lijn is met relevante cyberdreiging.
  2. Een volwassen security-organisatie beschikt over de vereiste ISO27001 certificering, of een afgeleide daarvan zoals de NEN7510 voor de gezondheidszorg of de BIO voor de overheid. Daarmee is de basis-hygiene op orde. Bij DNB zien we de cyberdreiging op de financiele sector verder toenemen terwijl de basismaatregelen bij verschillende financiele instellingen niet altijd op orde zijn of in lijn met bestaande cyberdreiging. Het is belangrijk voor organisaties om een goed beeld hebben van de kritieke business functies (kroonjuwelen) en onderliggende systemen en services. Deze vormen het doelwit voor verschillende internationale hackersgroepen.
Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.

Meer recente berichten

Software engineer krijgt taakstraf voor hack Mysteryland
Verder lezen
Nieuwe it wetgeving staat centraal op Cybersec Europe
Verder lezen
CompTIA meet verandering in cybersecurity aanpak in de Benelux
Verder lezen
150 duizend cv s op straat bij datalek UWV
Verder lezen
QR code op ID kaart of rijbewijs scannen, mag een pakketpunt dat wel doen?
Verder lezen
NSA slaat alarm over risico s van AI voor cybersecurity
Verder lezen
Het gebruik van AI als hacktool is overhyped
Verder lezen
Implementatie CER richtlijn: wat betekent dit voor de zorg?
Verder lezen
Journalisten PowNed dragen voortaan bodycam als wapen tegen agressie
Verder lezen
Personeel vormt grootste obstakel Nederlandse bedrijven NIS2 implementatie
Verder lezen