Van betaalgedrag tot je locatie, dit weet Google van je

We gebruiken het om te navigeren, Maps, om mee te internetten, Chrome, om te betalen, Pay, en om te zoeken op internet, Search. 25 Jaar na de oprichting is Google niet meer weg te denken uit ons leven. Maar wat weet de techgigant van ons? Tijd voor een kijkje onder de motorkap.

Wie wil weten wat Google van je weet, kan terecht op takeout.google.com, in 2011 opgezet door een datateam van Google die het voor consumenten makkelijker wilde maken om data te importeren of exporteren uit de clouddiensten van het bedrijf. Ik neem de proef op de som.

Als je inlogt met je Google-account kun je kiezen uit 50 diensten, zoals contacten, classroom, fit, maps, shopping, locatiegeschiedenis en YouTube. Wie een van die diensten niet gebruikt, hoeft die niet te selecteren maar voor de zekerheid selecteer ik ze allemaal en klik een paar keer op volgende.

Google maakt een kopie van bestanden. Het kan lang duren (mogelijk uren of dagen) voordat dit proces is voltooid. Je krijgt een e-mail als je export klaar is, luidt de melding.

Als journalist ken ik de gevaren van internetgiganten als Meta en Google. Ik deel dus zo min mogelijk. Mijn YouTube-geschiedenis staat uit, net als mijn locatiegeschiedenis. Ik gebruik als browser wel Chrome, maar wis bijna dagelijks na gebruik mijn cookies en zoekgeschiedenis. 

Aan de andere kant ben ik een liefhebber van het besturingssysteem Android (in 2005 overgenomen door Google) en gebruik ik al jaren door Google ontwikkelde telefoons, zoals eerder de Nexus en nu de Pixel. Ik betaal vaak met Google Pay, zoek met de bekende zoekmachine en gebruik Google Maps voor navigatie.

Dat een bedrijf zoveel diensten levert is onjuist

Internetpionier Marleen Stikker waarschuwt regelmatig voor de gevaren van technologie en maakt zich zorgen over de macht van Google. Stikker hield zich al met internet bezig toen dat amper bestond en richtte in 1994 De Digitale Stad op, een internetprovider zonder winstoogmerk.

Dat Google op zoveel verschillende markten actief is en al die data kan combineren, maakt het extra problematisch. Het bedrijf heeft niet alleen toegang tot je mail maar ook tot je sociale netwerk, je gezondheidsinformatie, je zoekgedrag en locatiegegevens. Dat een bedrijf zoveel diensten levert is onjuist.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

AI en regelgeving zorgen voor nieuwe uitdagingen
Verder lezen
Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen