Skip to main content

Analyse: amper IT expertise op verkiesbare plekken

Een flink aantal Tweede Kamerleden met expertise op gebied van IT onderwerpen zwaait af. Welke ict experts blijven er over?

AG Connect, Binnenlands Bestuur en iBestuur legden de partijen die volgens de laatste peilingen op 1 zetel of meer uitkomen de vraag voor wie zij aanwijzen als IT expert op kandidatenlijst om IT onderwerpen aan de kaak te stellen.

Vers talent nodig

De oproep van de ict waakhond AcICT in september is klip en klaar: Een sterke Tweede Kamercommissie Digitale Zaken is hard nodig en de IT kennis bij bewindslieden en Kamerleden moet verder vergroot worden, om zo nieuwe wetgeving en beleid te kunnen beoordelen op digitale uitvoerbaarheid. Terwijl de zorgen hierover toenemen en de werklast toeneemt, stoppen wederom diverse Kamerleden die zich jarenlang hebben vastgebeten in IT dossiers, waaronder IT politicus van het Jaar 2022 Renske Leijten, SP, Farid Azarkan, Denk, Danai van Weerdenburg, PVV, en CDA Kamerlid Raymond Knops. Wie worden hun opvolgers?

VVD: IT specialisten behouden

Een klinkende IT naam lijkt in elk geval kansrijk om terug te keren: Queeny Rajkowski, nr.12 op de VVD lijst. Rajkowski was bij vrijwel alle commissievergaderingen van Digitale Zaken aanwezig en ze diende vele Kamervragen en moties in over IT onderwerpen. Op basis van de laatste peilingen lijkt een terugkeer realistisch.
Hawre Rahimi, IT ondernemer, is iets minder lang actief als VVD Kamerlid, maar maakte in korte tijd ook naam als ict specialist. Op dit moment staat Rahimi op plek 44. Daarnaast wijst de partij naar Harry Bevers, nr. 27, in het verleden directeur van een softwarebedrijf en een hostingbedrijf, en Arash Rahmani, plek 64, CISO bij de Nederlandse Zorgautoriteit.

Nieuw Sociaal Contract: Dijkstra moet het doen

Bij Nieuw Sociaal Contract, de partij van Pieter Omtzigt, moet er op het moment van contact nog veel werk verzet worden. De partij heeft echter wel een kandidatenlijst klaar en laat weten dat Jesse Six Dijkstra is de eerste en hoogste kandidaat is met veel ict expertise op de lijst. Dijkstra is ervaren in het verbinden van bestuurlijke en technische perspectieven in het digitale domein. Hij moet ervoor zorgen dat de overheid verantwoord blijft omgaan met grootschalige dataopslag en zelflerende algoritmes. Zijn entree lijkt op basis van peilingen behoorlijk zeker. Daarnaast is Isa Kahraman, nummer 16 op de lijst, managing director bij Accenture. Eerder was hij vice president bij Atos waar hij verantwoordelijk was voor het ontwikkelen van IT infrastructuur voor onder meer Defensie. Simon Pouwelse staat op de 34ste plaats bij NSC. Hij is bij provincie Zeeland als data scientist verantwoordelijk geweest voor diverse data projecten en digitalisering.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Minister: bestuurder moet altijd toestemming geven voor delen voertuigdata
Verder lezen
Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen
Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen