Skip to main content

NRC: ex ASML medewerker die bedrijfsgeheimen stal, ging bij Huawei werken

Een voormalige medewerker van ASML die in 2022 bedrijfsgeheimen van het bedrijf stal, ging daarna bij Huawei werken. ASML erkende al eerder dat de Chinese ex medewerker geheimen had verduisterd, maar zei niets over de eventuele betrokkenheid van de persoon bij Huawei.

De gestolen informatie viel onder het exportverbod rondom chiptechnologie van de Verenigde Staten en is mogelijk bij het Chinese Huawei terechtgekomen, meldt NRC op basis van verschillende bronnen. De krant laat in het midden of de gestolen bedrijfsgeheimen ook daadwerkelijk met Huawei gedeeld zijn. Het is officieel alleen bekend dat de persoon de gevoelige gegevens ongeoorloofd heeft meegenomen.

Een topman van ASML benadrukte eerder dat de diefstal slechts tot een beperkte schade zou kunnen leiden. De gestolen informatie noemde hij een stukje van een puzzel waarvan je de doos niet hebt. Wel heeft het bedrijf uit Veldhoven sinds het incident de interne beveiliging aangescherpt, onder meer door technische informatie beter af te schermen, computeractiviteit van medewerkers te controleren en detectiepoorten te plaatsen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Minister: bestuurder moet altijd toestemming geven voor delen voertuigdata
Verder lezen
Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen
Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen