Skip to main content

Honderden security experts slaan alarm over EU plan waarmee alle internetverkeer valt te onderscheppen

Honderden wereldwijde cybersecurity experts, onderzoekers en wetenschappers hebben een open brief ondertekend waarin alarm wordt geslagen over de inmiddels bijna definitieve tekst van de Europese eIDAS verordening. De vrees is onder meer dat regeringen een achterdeurtje krijgen om burgers online in de gaten te kunnen houden.

Al sinds september 2018 regelt de eIDAS verordening dat overheidsorganisaties Europees erkende inlogmiddelen moeten accepteren in hun digitale dienstverlening. In de verordening staat onder meer dat dezelfde begrippen, betrouwbaarheidsniveaus en onderlinge digitale infrastructuur gebruikt worden bij onder meer elektronische handtekeningen, zegels, tijdstempels een website authenticatie.

Nu er een update in de verordening is voorgesteld, artikel 45, zijn er echter grote zorgen ontstaan bij experts, onderzoekers en wetenschappers. Ze vinden dat het voorstel de mogelijkheden van regeringen uitbreidt om zowel hun eigen burgers als inwoners in de hele EU in de gaten te houden, omdat er mogelijk technische middelen worden toegestaan die versleutelde berichten kunnen onderscheppen en bestaande toezichtsmechanismen kunnen ondermijnen.

Overheiden die zelf certificaten uitgeven

De bom barstte toen er een voorstel werd gedaan om in de verordening alle EU lidstaten de mogelijkheid te bieden om zogenaamde Qualified Website Authentication Certificates, QWAC s, uit te gaan geven. Internetbrowsers verwerken certificaten om hun verbinding met servers te beveiligen en te authentiseren volgens bestaande wereldwijde afspraken over veiligheid en vertrouwelijkheid, maar met QWAC s krijgen lidstaten de mogelijkheid en bevoegdheid om zelf certificaten te maken en te plaatsen. Daarbij wordt het met het voorstel ook nog eens mogelijk dat er een verbod komt voor browsers om QWAC s te weigeren.

De non profitorganisatie The Internet Society, dat opkomt voor een veiliger internet, schrijft in een analyse dat met QWAC s de betrouwbaarheid van de browsers kan worden ondermijnd, en dat er bovendien verbindingen tot stand kunnen worden gebracht die de bestaande wereldwijde afspraken voor browserverbindingscertificaten vermijden. Het zou voor gebruikers ook niet duidelijk zijn dat ze te maken hebben met een ander type certificaat dan gebruikelijk.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Minister: bestuurder moet altijd toestemming geven voor delen voertuigdata
Verder lezen
Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen
Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen