Skip to main content

AP wederom kritisch over datasurveillancewet

De Autoriteit Persoonsgegevens is opnieuw kritisch over de Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden, WGS. Volgens de toezichthouder zou de Eerste Kamer tegen moeten stemmen.

De AP beklaagt zich over de WGS uit zorgen over onbegrensde surveillance vanuit zowel publieke als private partijen. Bedrijven zouden dankzij de WGS gegevens kunnen delen op basis van vermoedens en interpretabele signalen, waardoor burgers zonder concrete redenen geweerd kunnen worden. Het voorstel zou volgens voorstanders een juridische grondslag om persoonsgegevens systematisch te delen en te verwerken bieden, expliciet ook ter profilering van individuen. Concreet mist er een toetsing door de rechter, vindt de toezichthouder.

Het wetsvoorstel was in 2020 aangenomen door de Tweede Kamer. Daarvoor had de AP al veel kritiek te leveren op de WGS in de vorm die het destijds aannam. Zoals Security.nl aangeeft, wordt de WGS ook wel de datasurveillancewet of SuperSyRI genoemd.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen
Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid
Verder lezen
Belastingdienst moet nog 72 procent bedrijfsprocessen aan AVG toetsen
Verder lezen