Skip to main content

Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat

Het klinkt misschien als iets uit een James Bond film, maar in de wereld van cybersecurity staan we voor een nieuwe uitdaging: quantumcomputers. Deze krachtige machines hebben het potentieel om de huidige methoden voor gegevensversleuteling te verslaan. Gelukkig duurt het nog even voordat deze computers hiertoe in staat zijn. Maar versleutelde gegevens die nu lekken, zijn over dertig jaar eenvoudig te kraken. Wat zijn nou precies quantumcomputers, waarom zijn ze zo gevaarlijk, en wat kun je doen om je voor te bereiden? 

Een ander voertuig 

Een veelvoorkomende misvatting over quantumcomputers is dat het simpelweg snellere traditionele computers zijn. Dit is niet het geval. Quantumcomputers zijn fundamenteel anders en het is belangrijk om dit te begrijpen. Denk aan een auto, huidige computers, en een boot, quantumcomputers. Een boot is geen snellere auto, maar een ander vervoersmiddel. Er zullen dingen zijn waarin quantumcomputers beter zijn, maar ook veel taken waarin een traditionele computers beter is. Je smartphone bijvoorbeeld, zal waarschijnlijk nooit werken op basis van quantumtechnologie. 

Onze huidige computers werken met transistors, schakelaars die aan of uit kunnen staan, wat overeenkomt met een 1 of 0. Hoe meer van de transistors, hoe krachtiger de computer. Maar in de ontwikkeling van deze computers lopen we geleidelijk tegen de grenzen van de natuurwetten aan. Er komt namelijk een moment waarop transistors niet kleiner kunnen worden. Quantumcomputers werken fundamenteel anders, met qubits, quantum bits, die 1, 0 of beide tegelijkertijd kunnen zijn. Waar een traditionele computer met vier bits een van zestien, 4×4, mogelijkheden kan zijn, kan een quantumcomputer met vier qubits alle 16 mogelijke toestanden tegelijk vertegenwoordigen, en dit zal de wereld zoals we die kennen ingrijpend veranderen. 

Quantumtechnologie brengt dan ook veel nieuwe mogelijkheden. Zo kan het orde creeren in grote datasets, wat praktische toepassingen heeft, zoals in de farmaceutische industrie. Met quantumcomputers kunnen wetenschappers bijvoorbeeld veel sneller nieuwe complexe moleculen ontwerpen, wat het proces van medicijnontwikkeling aanzienlijk kan versnellen. Maar zoals met elke nieuwe technologie ontstaan er ook nieuwe mogelijkheden voor mensen met minder goede intenties. 

Het kraken van encryptie 

Een van de meest verontrustende aspecten van quantumcomputers is hun vermogen om bepaalde vormen van encryptie te doorbreken. Veel versleutelingen zijn gebaseerd op het ontbinden van grote priemgetallen, zoals bij asymmetrische cryptografie, bijvoorbeeld RSA en ECC. Dit kan met een traditionele computer miljarden of zelfs biljoenen jaren duren, maar met een quantumcomputer heb je het over uren of dagen. De introductie van quantumcomputers zou betekenen dat onze huidige asymmetrische encryptie niet meer onbreekbaar is, wat gevoelige gegevens en communicatie in gevaar brengt. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

DuckDuckGo lanceert betalende VPN dienst Privacy Pro
Verder lezen
Stemming Europese cybersecurtiyvereisten uitgesteld tot mei
Verder lezen
Bedrijven bezorgd over impact van NIS2
Verder lezen
Brief Cyberveilig NL aan Autoriteit Persoonsgegevens over vorderen van informatie
Verder lezen
Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen