Skip to main content

Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg

De opkomst van AI heeft het cybercriminelen makkelijker gemaakt om frauduleuze aanvallen uit te voeren door de aanvallen te personaliseren en automatiseren. Het wordt niet alleen ingezet voor phishing, maar deepfake en malware komen ook steeds vaker voorbij. Dit baart veel zorg, zeker gezien Nederland de koploper is op het gebied van datalekken in Europa.

De Autoriteit Persoonsgegevens, AP, ontving de afgelopen vijf jaar meer dan 114.000 meldingen van datalekken. Hieruit blijkt dat de zorgsector de meest gehackte sector is in Nederland. Volgens ExpressVPN komt dit doordat persoonlijke gegevens een waardevolle bron van informatie zijn voor cybercriminelen. Een compleet medisch dossier kan op het darkweb tussen de 50 tot 500 USD opleveren.

De kwetsbaarheid van de zorgsector

Hoewel Nederland volgens de World Digital Competitiveness Ranking van 2022 de zesde meest digitale economie ter wereld is, vallen zorginstellingen vaak achter op dit gebied. Veel ziekenhuizen gebruiken nog steeds verouderde systemen die medische dossiers onvoldoende beveiligen tegen hackers.

Daarnaast is het vinden van cybersecurity experts die in de zorgsector willen werken erg lastig, omdat ze daar relatief minder verdienen in vergelijking met andere industrieen. Hoewel criminelen kunstmatige intelligentie inzetten voor criminele activiteiten, kunnen zorginstellingen het ook inzetten voor het verbeteren van hun digitale veiligheid.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen
Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid
Verder lezen
Belastingdienst moet nog 72 procent bedrijfsprocessen aan AVG toetsen
Verder lezen