Skip to main content

Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP

Een Chinese hackersgroep had meer dan twee jaar ongemerkt toegang tot het bedrijfsnetwerk van NXP Semiconductors. De daders konden de inhoud van mailboxen lezen en ze hadden het gemunt op vertrouwelijke bedrijfsinformatie, waaronder chipontwerpen. De Nederlandse chipfabrikant zegt dat er geen materiele schade is geleden.

Gevoelige gegevens werden weggesluisd via clouddiensten

Het gaat om de Chinese hackersgroep Chimera. Via accounts van medewerkers wisten leden van de groep in te breken op het netwerk van de chipproducent. De accountgegevens waren bemachtigd via eerdere datalekken van webdiensten als LinkedIn en Facebook. Met behulp van brute force attacks wisten de hackers toegang te krijgen tot het VPN netwerk. De dubbele authenticatie wisten de aanvallers te omzeilen door de telefoonnummers van NXP werknemers te wijzigen.

Eenmaal binnen baanden ze zich een weg van de ene naar de andere beveiligde server, zoekend naar chipontwerpen en andere bedrijfsgeheimen. Doordat ze hun digitale sporen uitwisten, konden ze van eind 2017 tot het voorjaar van 2020, oftewel twee en een half jaar lang, onopgemerkt zoeken naar vertrouwelijke informatie.

Gevoelige data die ze aantroffen werden via clouddiensten als Microsoft OneDrive en Dropbox weggesluisd. Om de paar weken keken de hackers of ze nieuwe, interessante data konden vinden op de servers van NXP.

NXP: Hack heeft geen materieel effect op bedrijfsvoering

De cyberaanval bij NXP kwam aan het licht door een digitale inbraak bij luchtvaartmaatschappij Transavia. Chinese hackers stalen privegegevens van 83.000 reizigers, waaronder woonadressen en telefoonnummers. De Autoriteit Persoonsgegevens legde Transavia een boete van 400.000 euro op, omdat de gegevens niet goed waren beveiligd.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen