Skip to main content

Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP

Een Chinese hackersgroep had meer dan twee jaar ongemerkt toegang tot het bedrijfsnetwerk van NXP Semiconductors. De daders konden de inhoud van mailboxen lezen en ze hadden het gemunt op vertrouwelijke bedrijfsinformatie, waaronder chipontwerpen. De Nederlandse chipfabrikant zegt dat er geen materiele schade is geleden.

Gevoelige gegevens werden weggesluisd via clouddiensten

Het gaat om de Chinese hackersgroep Chimera. Via accounts van medewerkers wisten leden van de groep in te breken op het netwerk van de chipproducent. De accountgegevens waren bemachtigd via eerdere datalekken van webdiensten als LinkedIn en Facebook. Met behulp van brute force attacks wisten de hackers toegang te krijgen tot het VPN netwerk. De dubbele authenticatie wisten de aanvallers te omzeilen door de telefoonnummers van NXP werknemers te wijzigen.

Eenmaal binnen baanden ze zich een weg van de ene naar de andere beveiligde server, zoekend naar chipontwerpen en andere bedrijfsgeheimen. Doordat ze hun digitale sporen uitwisten, konden ze van eind 2017 tot het voorjaar van 2020, oftewel twee en een half jaar lang, onopgemerkt zoeken naar vertrouwelijke informatie.

Gevoelige data die ze aantroffen werden via clouddiensten als Microsoft OneDrive en Dropbox weggesluisd. Om de paar weken keken de hackers of ze nieuwe, interessante data konden vinden op de servers van NXP.

NXP: Hack heeft geen materieel effect op bedrijfsvoering

De cyberaanval bij NXP kwam aan het licht door een digitale inbraak bij luchtvaartmaatschappij Transavia. Chinese hackers stalen privegegevens van 83.000 reizigers, waaronder woonadressen en telefoonnummers. De Autoriteit Persoonsgegevens legde Transavia een boete van 400.000 euro op, omdat de gegevens niet goed waren beveiligd.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen
Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid
Verder lezen
Belastingdienst moet nog 72 procent bedrijfsprocessen aan AVG toetsen
Verder lezen