Skip to main content

Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies

Meerdere politieke partijen overtreden de privacywet door zonder toestemming volgcookies te plaatsen, blijkt uit onderzoek van de NOS. Bij de BoerBurgerBeweging, BBB, Forum voor Democratie, FvD, de SGP en Volt gaat het om overduidelijke overtredingen van de cookie en privacywet.

Deze partijen schenden de regels doordat ze advertentiesystemen inladen die zijn bedoeld om mensen in een later stadium te bereiken, zegt cookie expert Rob van Eijk. Op die manier kan een partij bezoekers van zijn website later opnieuw bereiken met gepersonaliseerde advertenties, bijvoorbeeld op YouTube of een nieuwssite. Een bezoeker van een FvD site kan zo dan bijvoorbeeld een advertentie van FvD krijgen. Van Eijk onderzocht zelf ook zes partijen, waaronder de vier overtreders, en bevestigt de bevindingen van de NOS.

Het plaatsen van dit soort cookies mag al sinds 2012 alleen met toestemming van de gebruiker. Maar de vier partijen blijken de marketingcookies al te plaatsen voordat gebruikers toestemming geven.

Fout

In een reactie laat BBB weten dat het om een fout gaat, en dat er wordt gewerkt aan een oplossing. We gaan uitzoeken wat er mis ging, want het moet gewoon kloppen, zegt BBB secretaris Henk Vermeer. Ook FvD spreekt van een vergissing. We hebben veel tijd besteed aan het AVG compliant maken van onze website. We waren ons niet bewust van deze fout, aldus een woordvoerder. De partij gaat dat aanpassen.

Volt, dat op zijn webshop Google volgcookies plaatste, meldt dat het gaat om een fout van de Europese tak van de partij. De voorpagina is offline gehaald. We zijn al bezig met een proces om de sites geheel cookievrij te maken. De SGP was niet bereikbaar voor commentaar.

De Autoriteit Persoonsgegevens reageert geschrokken. Zonder iemands toestemming volg cookies gebruiken, is absoluut niet toegestaan. We willen opheldering van deze politieke partijen, zegt een woordvoerder.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen
Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid
Verder lezen
Belastingdienst moet nog 72 procent bedrijfsprocessen aan AVG toetsen
Verder lezen