Skip to main content

Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig

De zero trust aanpak staat al lange tijd in de schijnwerpers als een cruciaal aspect van cybersecurity. Echter loopt Europa achter als het aankomt op de implementatie van deze benadering vergeleken met de VS. Hoe komt het nu dat Europa zero trust niet volledig omarmt?

Om dit te begrijpen, kunnen we kijken naar de Hype Cycle van Gartner, een conceptueel model dat de typische levenscyclus van een technologie of innovatie beschrijft, vanaf het moment van introductie tot volledige integratie in de samenleving en industrie. Deze levenscyclus kent verschillende stadia.

Vijf stadia

Het eerste stadium heet de innovation trigger, waarbij een nieuwe technologie veelbelovend wordt geintroduceerd. Zero trust is geintroduceerd als een veelbelovende aanpak voor cybersecurity door onze voormalige senior vp cybersecurity strategy, John Kindervag, toen hij voor Forrester werkte. Gezien de eerste zero trust initiatieven in de VS plaatsvonden kreeg het concept logischerwijs in eerste instantie meer aandacht daar dan in Europa.

Nadat zero trust bekend werd gemaakt kwam de aanpak in het volgende stadium terecht: de peak of inflated expectations, waarin de media aandacht piekt en mensen en organisaties hoge verwachtingen hebben. In de VS kreeg zero trust veel aandacht, gezien de overheid al meer aandacht besteedde aan cybersecurity en geavanceerde beveiligingsmethoden. In Europa werd destijds veel minder gesproken over zero trust.

Na deze piek van awareness volgt de fase van de trough of disillusionment waarbij een zeker mate van teleurstelling optreedt omdat de technologie of aanpak niet meteen aan de hoge verwachtingen voldoet. Bij zero trust was dit ook het geval, het betreft hier immers veel meer dan een technologie installeren. Het is een set gereedschappen en een strategie om cybersecurity effectief en meetbaar vorm te geven. Het legt een verband tussen welke data heb ik en welke data zijn het belangrijkst. Daarnaast bepaalt het welk beleid, zoals wet en regelgeving, je kunt of moet toepassen en hoe je dit beleid vervolgens vertaalt naar operationele maatregelen. Voor organisaties kan dit overweldigend zijn. Ondanks dit gegeven, behield de Amerikaanse overheid vertrouwen in zero trust, wat heeft bijgedragen aan de voortdurende ontwikkeling en acceptatie ervan.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen
Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid
Verder lezen
Belastingdienst moet nog 72 procent bedrijfsprocessen aan AVG toetsen
Verder lezen