Skip to main content

Waarom klanten en partners steeds meer belang hechten aan jouw cyberbeveiligingsaanpak

Net zoals het bewustzijn van koolstofemissies en klimaatverandering mainstream is geworden, is ook cyberbeveiliging tot bovenaan de ESG agenda gestegen. Het wordt daarnaast steeds vaker opgenomen in de manier waarop bedrijven worden beoordeeld als zakenpartners, leveranciers en potentiele acquisities. 

Cyberbeveiligingsrisico s kunnen net zo schadelijk zijn voor de reputatie van een bedrijf als ESG risico s. En mede door wetgeving, zoals de NIS2, wordt het steeds belangrijker om te kunnen aantonen hoe jouw organisatie presteert op het gebied van beveiliging. Als gevolg hiervan wordt cyberbeveiliging vaker opgenomen in ESG evaluaties. Robuuste en goed gedocumenteerde maatregelen kunnen wijzen op een sterk risicobeheer. Bovendien kan het versterken van de cyberbeveiliging ESG vooruitgang aantonen. 

De gevolgen van cyberbeveiliging reiken verder dan de eigen activiteiten

Net zoals geopolitieke, macro economische, milieu en governancerisico s het succes van bedrijven bedreigen, kunnen cyberincidenten resulteren in aanzienlijk financieel verlies, reputatieschade, verlies van klantvertrouwen, diefstal van intellectueel eigendom en meer. In de huidige digitale wereld kunnen beveiligingsincidenten en gegevensverlies niet alleen gevolgen hebben voor de eigen organisatie, maar ook voor partners en klanten. Doordat alles in de supply chain tegenwoordig verbonden is, kunnen cybercriminelen makkelijker door dit netwerk bewegen, en zo ook schade veroorzaken aan andere organisaties in de keten. 

De kwetsbaarheden van bedrijven kunnen ook worden ingezet om hun klanten en partners in gevaar te brengen. Denk bijvoorbeeld aan de SolarWinds hack. Een Russische hackgroep kon zichzelf in een software update invoegen en onopgemerkt blijven terwijl ze duizenden klanten van de leverancier in de gaten hielden. Dit soort aanvallen vormen een aanzienlijke dreiging omdat ze misbruik maken van kwetsbaarheden van derden die buiten de directe controle van een organisatie vallen. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

DuckDuckGo lanceert betalende VPN dienst Privacy Pro
Verder lezen
Stemming Europese cybersecurtiyvereisten uitgesteld tot mei
Verder lezen
Bedrijven bezorgd over impact van NIS2
Verder lezen
Brief Cyberveilig NL aan Autoriteit Persoonsgegevens over vorderen van informatie
Verder lezen
Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen