Skip to main content

Waarom klanten en partners steeds meer belang hechten aan jouw cyberbeveiligingsaanpak

Net zoals het bewustzijn van koolstofemissies en klimaatverandering mainstream is geworden, is ook cyberbeveiliging tot bovenaan de ESG agenda gestegen. Het wordt daarnaast steeds vaker opgenomen in de manier waarop bedrijven worden beoordeeld als zakenpartners, leveranciers en potentiele acquisities. 

Cyberbeveiligingsrisico s kunnen net zo schadelijk zijn voor de reputatie van een bedrijf als ESG risico s. En mede door wetgeving, zoals de NIS2, wordt het steeds belangrijker om te kunnen aantonen hoe jouw organisatie presteert op het gebied van beveiliging. Als gevolg hiervan wordt cyberbeveiliging vaker opgenomen in ESG evaluaties. Robuuste en goed gedocumenteerde maatregelen kunnen wijzen op een sterk risicobeheer. Bovendien kan het versterken van de cyberbeveiliging ESG vooruitgang aantonen. 

De gevolgen van cyberbeveiliging reiken verder dan de eigen activiteiten

Net zoals geopolitieke, macro economische, milieu en governancerisico s het succes van bedrijven bedreigen, kunnen cyberincidenten resulteren in aanzienlijk financieel verlies, reputatieschade, verlies van klantvertrouwen, diefstal van intellectueel eigendom en meer. In de huidige digitale wereld kunnen beveiligingsincidenten en gegevensverlies niet alleen gevolgen hebben voor de eigen organisatie, maar ook voor partners en klanten. Doordat alles in de supply chain tegenwoordig verbonden is, kunnen cybercriminelen makkelijker door dit netwerk bewegen, en zo ook schade veroorzaken aan andere organisaties in de keten. 

De kwetsbaarheden van bedrijven kunnen ook worden ingezet om hun klanten en partners in gevaar te brengen. Denk bijvoorbeeld aan de SolarWinds hack. Een Russische hackgroep kon zichzelf in een software update invoegen en onopgemerkt blijven terwijl ze duizenden klanten van de leverancier in de gaten hielden. Dit soort aanvallen vormen een aanzienlijke dreiging omdat ze misbruik maken van kwetsbaarheden van derden die buiten de directe controle van een organisatie vallen. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen