Skip to main content

Waarom klanten en partners steeds meer belang hechten aan jouw cyberbeveiligingsaanpak

Net zoals het bewustzijn van koolstofemissies en klimaatverandering mainstream is geworden, is ook cyberbeveiliging tot bovenaan de ESG agenda gestegen. Het wordt daarnaast steeds vaker opgenomen in de manier waarop bedrijven worden beoordeeld als zakenpartners, leveranciers en potentiele acquisities. 

Cyberbeveiligingsrisico s kunnen net zo schadelijk zijn voor de reputatie van een bedrijf als ESG risico s. En mede door wetgeving, zoals de NIS2, wordt het steeds belangrijker om te kunnen aantonen hoe jouw organisatie presteert op het gebied van beveiliging. Als gevolg hiervan wordt cyberbeveiliging vaker opgenomen in ESG evaluaties. Robuuste en goed gedocumenteerde maatregelen kunnen wijzen op een sterk risicobeheer. Bovendien kan het versterken van de cyberbeveiliging ESG vooruitgang aantonen. 

De gevolgen van cyberbeveiliging reiken verder dan de eigen activiteiten

Net zoals geopolitieke, macro economische, milieu en governancerisico s het succes van bedrijven bedreigen, kunnen cyberincidenten resulteren in aanzienlijk financieel verlies, reputatieschade, verlies van klantvertrouwen, diefstal van intellectueel eigendom en meer. In de huidige digitale wereld kunnen beveiligingsincidenten en gegevensverlies niet alleen gevolgen hebben voor de eigen organisatie, maar ook voor partners en klanten. Doordat alles in de supply chain tegenwoordig verbonden is, kunnen cybercriminelen makkelijker door dit netwerk bewegen, en zo ook schade veroorzaken aan andere organisaties in de keten. 

De kwetsbaarheden van bedrijven kunnen ook worden ingezet om hun klanten en partners in gevaar te brengen. Denk bijvoorbeeld aan de SolarWinds hack. Een Russische hackgroep kon zichzelf in een software update invoegen en onopgemerkt blijven terwijl ze duizenden klanten van de leverancier in de gaten hielden. Dit soort aanvallen vormen een aanzienlijke dreiging omdat ze misbruik maken van kwetsbaarheden van derden die buiten de directe controle van een organisatie vallen. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen
Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid
Verder lezen
Belastingdienst moet nog 72 procent bedrijfsprocessen aan AVG toetsen
Verder lezen