Skip to main content

EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier

Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft onlangs een voor de praktijk belangrijke uitspraak gedaan over het verstrekken van medische dossiers.

Het Hof van Justitie van de Europese Unie, dat in Straatsburg is gevestigd, ziet erop toe dat alle EU wetgeving in de landen van de Europese Unie op dezelfde wijze wordt geinterpreteerd en toegepast. Op 26 oktober 2023 heeft het EU Hof, in zaaknummer C-307 22 FT, een voor de praktijk belangrijke uitspraak gedaan over het verstrekken van medische dossiers. 

De zaak speelde in Duitsland. Een patient vraagt zijn tandarts om een kopie van zijn medisch dossier met als doel om deze tandarts aansprakelijk te kunnen stellen wegens vermeende beroepsfouten. De tandarts laat in reactie daarop weten dat hij het verzoek slechts zal inwilligen als de patient de kosten voor het verstrekken van de kopie voldoet. Die verplichting vloeit namelijk voort uit het Duitse burgerlijk wetboek.
Nadat de rechter zowel in eerste aanleg als in hoger beroep het verzoek van de patient om een kosteloze kopie van het medisch dossier had toegewezen, stapt de tandarts naar de hoogste Duitse federale rechter in burgerlijke en strafzaken, hierna: de verwijzende rechter. De verwijzende rechter vraagt het EU Hof om uitleg van de Algemene Verordening Gegevensbescherming, AVG, op dit punt. In de AVG is bepaald dat een ieder het recht heeft om een verwerker van persoonsgegevens te vragen om inzage te verschaffen in de hem betreffende persoonsgegevens die worden verwerkt. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen
Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid
Verder lezen
Belastingdienst moet nog 72 procent bedrijfsprocessen aan AVG toetsen
Verder lezen