Skip to main content

Jongeren beschermen hun privacy steeds actiever

Jongeren nemen steeds meer actie om hun privacy te beschermen. Iets meer dan 40 procent van de jongeren van 18 tot 24 jaar maakt gebruik van zijn rechten om toegang te krijgen tot zijn persoonsgegevens, Data Subject Access Request. Bij consumenten van 75 jaar en ouder is dat beperkt tot 6 procent. Daarnaast geven vele respondenten aan argwanend te zijn tegenover organisaties die AI inzetten, ook al is het gebruik van generatieve AI, GenAI, nog pril. De helft van de respondenten kijkt naar de overheid om privacybescherming af te dwingen.

Dit blijkt uit Cisco s jaarlijkse Consumer Privacy Survey, die de percepties en het gedrag van consumenten op het gebied van gegevensbescherming onderzoekt. De Consumer Privacy Survey is een jaarlijks onderzoek dat peilt naar de perceptie en het gedrag van consumenten inzake de bescherming van persoonsgegevens. Aan de anonieme enquete namen 2.600 volwassenen in 12 landen deel, Australie, Brazilie, China, Frankrijk, Duitsland, India, Italie, Japan, Mexico, Spanje, het VK en de VS.

AI leidt tot zorgen

Het stijgende gebruik van artificiele intelligentie, AI, door bedrijven weegt op het vertrouwen van de consument inzake de bescherming van zijn gegevens. Iets meer dan zes op de tien consumenten, 62 procent, maken zich zorgen over de manier waarop organisaties hun persoonsgegevens gebruiken voor AI. Zestig procent zegt zelfs dat ze het vertrouwen in organisaties verliezen door hun gebruik van AI. Een grotere groep, 48 procent, is het wel eens dat AI hun leven kan vergemakkelijken, van winkelen tot streamingdiensten en gezondheidszorg. Een meerderheid, 54 procent, is bereid om persoonsgegevens anoniem te delen zodat ze AI alsnog kunnen gebruiken.

Bedrijven kunnen dat lage consumentenvertrouwen herstellen door AI systemen te controleren op vooringenomenheid, bias, transparanter te zijn over de werking van AI, de rol van medewerkers te verhogen en een ethiekprogramma in te voeren rond AI, zegt Jan Heijdra, Field CTO Security bij Cisco Nederland. Ook kijkt de helft van onze respondenten naar de overheid om regels op te stellen en privacybescherming af te dwingen. Midden juni 2023 stemde het Europese parlement alvast in met een ontwerptekst die later de basis moet vormen voor verder debat over de allereerste AI richtlijn.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Minister: bestuurder moet altijd toestemming geven voor delen voertuigdata
Verder lezen
Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen
Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen