Skip to main content

Minister: zorgen over grote aantal verkeerd afgestelde camera s

Het grote aantal verkeerd afgestelde beveiligingscamera s in Nederland is reden tot zorgen, zo stelt demissionair minister Yesilgoz van Justitie en Veiligheid, die een landelijk dekkend cameranetwerk een onwenselijk toekomstbeeld noemt. De minister reageerde op Kamervragen over het filmen van de openbare weg door particuliere camera s en het politieproject Camera in Beeld.

Camera in Beeld is een database waar burgers, bedrijven en overheidsinstanties hun beveiligingscamera s hebben aangemeld, zodat de politie beelden van deze camera s kan opvragen. De database telt 315.000 camera s, waarvan 55.000 van burgers. Vorige maand meldde het televisieprogramma Radar dat het niet toegestaan is om bijvoorbeeld met deurbelcamera s zomaar de openbare weg te filmen.

D66, de SP, Partij voor de Dieren en DENK vroegen Yesilgoz om opheldering en wilden weten in hoeverre het klopt dat particuliere camera s eigenlijk de openbare weg niet mogen filmen, en dat dit dus in feite onrechtmatig materiaal is. De AVG is van toepassing als iemand delen van de openbare ruimte filmt voor beveiligingsdoeleinden. Dit kan een onrechtmatige verwerking in de zin van de AVG opleveren, reageert de minister.

Ze voegt toe dat de officier van justitie vervolgens bepaalt of het bewijsmateriaal wel of niet wordt ingebracht in de strafzaak. De rechter oordeelt uiteindelijk welk belang het zwaarst weegt: het belang van waarheidsvinding of het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Minister: bestuurder moet altijd toestemming geven voor delen voertuigdata
Verder lezen
Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen
Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen