Skip to main content

Minister: zorgen over grote aantal verkeerd afgestelde camera s

Het grote aantal verkeerd afgestelde beveiligingscamera s in Nederland is reden tot zorgen, zo stelt demissionair minister Yesilgoz van Justitie en Veiligheid, die een landelijk dekkend cameranetwerk een onwenselijk toekomstbeeld noemt. De minister reageerde op Kamervragen over het filmen van de openbare weg door particuliere camera s en het politieproject Camera in Beeld.

Camera in Beeld is een database waar burgers, bedrijven en overheidsinstanties hun beveiligingscamera s hebben aangemeld, zodat de politie beelden van deze camera s kan opvragen. De database telt 315.000 camera s, waarvan 55.000 van burgers. Vorige maand meldde het televisieprogramma Radar dat het niet toegestaan is om bijvoorbeeld met deurbelcamera s zomaar de openbare weg te filmen.

D66, de SP, Partij voor de Dieren en DENK vroegen Yesilgoz om opheldering en wilden weten in hoeverre het klopt dat particuliere camera s eigenlijk de openbare weg niet mogen filmen, en dat dit dus in feite onrechtmatig materiaal is. De AVG is van toepassing als iemand delen van de openbare ruimte filmt voor beveiligingsdoeleinden. Dit kan een onrechtmatige verwerking in de zin van de AVG opleveren, reageert de minister.

Ze voegt toe dat de officier van justitie vervolgens bepaalt of het bewijsmateriaal wel of niet wordt ingebracht in de strafzaak. De rechter oordeelt uiteindelijk welk belang het zwaarst weegt: het belang van waarheidsvinding of het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom privacy voelt als een last
Voor veel mensen voelt privacy als gedoe. Weer een DPIA, nog een formulier, een vinkje hier, een verwerkersovereenkomst daar. In deze blog kijken we waarom privacy in de praktijk vaak als een last voelt. Maar belangrijker nog: wat je kunt doen om het wél werkbaar te maken. Want ja, het is extra werk. Maar het hoeft geen blok aan je been te zijn.
Informatiebeveiliging vraagt om gedragsverandering
Gedrag verandert niet door kennisoverdracht alleen. Het draait om de dagelijkse keuzes die medewerkers maken. Goede informatiebeveiliging vraagt daarom om gedragsverandering, en uiteindelijk om een cultuurverandering binnen de organisatie.
Waarom interne audits voor privacy leiden tot verbeteringen
Privacy staat hoog op de agenda bij gemeenten. In deze blog leggen we uit waarom interne audits zo belangrijk zijn en hoe je ze praktisch kunt inrichten.

Meer recente berichten

Volkswagen krijgt berisping voor schendingen privacy in dieselschandaal
Verder lezen
Cybercrimegroepen zelf gehackt: reden tot juichen?
Verder lezen
AI in HR: 5 compliance-risicos en de tips voor verantwoord gebruik
Verder lezen
Gemeenten en Rijk gaan hetzelfde cloudbeleid volgen
Verder lezen
Facebook en Instagram gebruikten spionagetrucje op Android-smartphones
Verder lezen
Cyberburgemeesters: weerbaarheid tegen cyberaanval komt onder druk
Verder lezen
Bescherm persoonsgegevens agrariers in Woo
Verder lezen
Overheden roepen demissionaire minister op tot snelle lancering Nederlandse Digitaliseringsstrategie
Verder lezen
Hoe digitale vrijheid er in 2025 uitziet: van betalingen tot platforms
Verder lezen
EU-wetgevingsmonitor staat live
Verder lezen