Skip to main content

Hoe een Escaperoom simulatie van een cyberaanval bijdraagt aan cybersecurity awareness

Onderzoekers en bachelorstudenten van de Universiteit Twente onderzochten onlangs of een escaperoom simulatie van een cyberaanval bijdraagt aan het verhogen van de cybersecurity awareness. Deelnemers waren medewerkers van zorginstellingen in Twente en de Oost Achterhoek. Eerste resultaten tonen aan dat de escaperoom het cybersecuritybewustzijn onder zorgmedewerkers verhoogt: deelnemers geven bijvoorbeeld aan meer te letten op phishing, tijdig software updates te installeren en het gebruik van sterke wachtwoorden in te zetten.

Organisator van de escaperoom was Acute Zorg Euregio, AZE, een regionaal netwerk van organisaties die betrokken zijn bij acute zorg. Dat is de zorg die binnen enkele minuten of uren moet worden verleend om te voorkomen dat een patient overlijdt of blijvende gezondheidsschade ondervindt, bijvoorbeeld na een ernstig ongeval. Een cybersecurity incident, zoals een ransomware aanval, brengt deze zorg in gevaar. Het is dus cruciaal dat zorgmedewerkers op de hoogte zijn van potentiele cyberrisico s en weten wat ze moeten doen in geval van een cybercrisis.

De escaperoom vond plaats in een omgebouwde oplegger, de zogenoemde cybertruck. Het doel van de cybertruck was om bij zorgmedewerkers via een interactief spel bewustzijn op dit vlak te creeren en te vergroten. Deelnemers kregen de missie om een actieve hacker te stoppen. Zij kwamen daarbij in aanraking met diverse elementen van cybersecurity: ze vonden bijvoorbeeld een onbekende USB stick. Deze stick diende juist niet te worden ingeplugd, omdat dat een infectierisico opleverde voor een computer. De studenten observeerden wat de zorgmedewerkers deden in de escaperoom. Achteraf kregen de medewerkers in een debriefing feedback over hoe deze kennis toepasbaar is in hun organisatie.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.
BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Printfout in 250 brieven van gemeente Alphen aan den Rijn veroorzaakt datalek persoonsgegevens
Verder lezen
Bedreigde advocaten mogen persoonsgegevens afschermen in Kadaster
Verder lezen
EU enquete: weinig aandacht voor cyberveiligheid bij bedrijven
Verder lezen
MKB verdeeld over voordelen van Europese cybersecuritywetgeving
Verder lezen
Nieuwe regels voor kredietregistratie schieten tekort
Verder lezen
Antwoord op prangende juridische vragen over gezichtsherkenning
Verder lezen
Ruim miljoen euro om scholen beter te beschermen tegen cyberaanvallen
Verder lezen
Nederland onderkent urgentie NIS2 onvoldoende
Verder lezen
Datalek persoonsgegevens via portal van Drents waterschap
Verder lezen
SOC analisten verliezen grip op cybersecurity door hoog aantal alerts
Verder lezen