Skip to main content

Security voorspellingen 2024: BYOD, cyberdreigingen en zero trust

In het snel evoluerende cybersecuritylandschap kijken we vooruit naar 2024, waarin opkomende uitdagingen en trends worden onderzocht. Terwijl technologie zich blijft ontwikkelen, groeit ook de complexiteit van dreigingen waarmee organisaties wereldwijd worden geconfronteerd. In deze vooruitblik duik ik dieper in de toekomst van cybersecurity, waarbij ik de meest veelbelovende ontwikkelingen en potentiele risico s voor 2024 onder de loep neem. Van opkomende technologieen tot veranderende aanvalsmethoden.

Mobiele security wordt serieus genomen nu de BYOD risico s toenemen

Het mobiele landschap in 2024 zal zich blijven uitbreiden, met meer organisaties die een bring your own device, BYOD, beleid invoeren en medewerkers die hun persoonlijke smartphones en tablets gebruiken voor werkdoeleinden. Hoewel dat handig is, brengt deze ontwikkeling aanzienlijke cybersecurityrisico s met zich mee als deze devices niet goed beheerd worden.

We voorzien dat mobiele dreigingen in 2024 nog geavanceerder zullen worden. Cybercriminelen zullen geavanceerdere phishingtechnieken gebruiken die speciaal zijn ontwikkeld om detectie op de kleinere schermen van mobiele devices te omzeilen. Ook social engineering gericht op mobiele gebruikers zal toenemen, waarbij misbruik wordt gemaakt van het feit dat gebruikers op hun mobiele devices vaak minder goed opletten.

Organisaties kunnen het zich in 2024 niet langer veroorloven om mobiele security te negeren. Ieder mobiel device dat toegang heeft tot bedrijfsgegevens moet worden beveiligd, of het nu gaat om devices die eigendom zijn van het bedrijf of om devices van de medewerkers zelf. Securityteams moeten de risico s van de mobiele devices opnieuw beoordelen en maatregelen implementeren om te beschermen tegen netwerkinfiltratie, datalekken en devicegebaseerde dreigingen.

Uiteindelijk zal 2024 het jaar worden waarin een mobile first mentaliteit ook security first moet betekenen als het gaat om mobiele devices. De gevolgen van zelfs slechts een gecompromitteerd mobiel device kunnen grote gevolgen hebben voor de hele organisatie.

Er komen meer cyberdreigingen vanuit landen

In 2024 moeten cybersecurityteams extra waakzaam zijn voor dreigingen die uitgaan van landen. Belangrijke verkiezingen en de conflicten in Oekraine en Israel zullen leiden tot meer cyberaanvallen door groepen die worden gesponsord door landen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

NSA slaat alarm over risico s van AI voor cybersecurity
Verder lezen
Aanmeldplicht voor Dodenherdenking op de Dam, organisatie zegt bezoekers niet te screenen
Verder lezen
Eerste Hulp bij Datalek: bewaar minder persoonlijke gegevens
Verder lezen
Europese bedrijven niet opgezet met minder strenge cloudwetgeving
Verder lezen
Cyberaanval op gemeenten Voorschoten en Wassenaar afgeslagen
Verder lezen
EDPB: Toestemmings of betalen modellen moeten echte keuze bieden
Verder lezen
Zoom lost laatste privacyrisico s op voor gebruik in onderwijs
Verder lezen
Blijf waakzaam op infiltratiepogingen van open source projecten
Verder lezen
MIVD: vpn apparatuur steeds vaker doelwit Chinese spionagecampagnes
Verder lezen
AP waarschuwt: risico s cyberaanvallen vaak veel te laag ingeschat
Verder lezen