Skip to main content

Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy

Het demissionaire kabinet overweegt zich volledig terug te trekken van Facebook, en wie weet, binnenkort ook van X, het voormalige Twitter, schrijft de Telegraaf. De reden? Een zogenaamde onrust over de veiligheid van data die, volgens Haagse bronnen, niet gegarandeerd kan worden. Dit is het nieuwste hoofdstuk in de eindeloze saga van privacy paniekzaaierij die onze overheidsinstellingen lijkt te beheersen.

Staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering, ja, van D66, waar anders?, heeft aangegeven dat er serieuze twijfels zijn over hoe Facebook omgaat met privacygevoelige gegevens. Deze twijfels zijn blijkbaar zo groot dat er nu een ambtelijke notitie voorsorteert op een totale Facebook ban voor de overheid. Meta, de beheerder van Facebook, lijkt in gesprekken geen toezeggingen te kunnen doen die de overheid tevreden stelt. Maar laten we eerlijk zijn, zou Meta ooit iets kunnen zeggen dat onze overheidsbureaucratie tevreden stelt?

Deze hele situatie ruikt naar overreactie en een diep gewortelde aversie tegen media, social media platforms die de overheid niet kan controleren. In 2017 constateerde de Autoriteit Persoonsgegevens al dat Facebook op twee vlakken in overtreding was van de AVG. Sindsdien lijkt elke stap van Meta onder een vergrootglas te liggen, met de Nederlandse overheid als een overijverige scheidsrechter klaar om de rode kaart te trekken.

Wat echter opvalt, is de selectieve bezorgdheid van de overheid. Ja, privacy is belangrijk, maar waar was deze bezorgdheid toen de overheid zelf betrokken was bij dataschandalen? Het lijkt erop dat de overheid een perfecte zondebok heeft gevonden in Meta om van de eigen tekortkomingen af te leiden.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen