Skip to main content

Navigeren door een veranderd IT landschap aan de hand van 5 trends

De IT sector bevindt zich midden in een draaikolk van transformatie en innovatie. Met de samensmelting van traditionele IT markten en het steeds uitbreidende domein van cybersecurity, gekoppeld aan de toenemende dreiging van cyberaanvallen en strengere regelgeving, is het landschap rijk aan zowel uitdagingen als kansen. Jasper van t Wout, Chief Strategy Officer bij Avit, neemt je mee door de vijf belangrijkste trends die de IT sector de komende tijd vormgeven.

  1. Samensmelting van IT en cybersecurity
    We zien al een tijdje de grenzen tussen IT netwerken en cyberbeveiliging vervagen. De traditionele netwerkinfrastructuur ondergaat hierdoor een transformatie, gedreven door de snelle adoptie van cloud technologieen en de toenemende populariteit van hybride werken is er veel meer behoefte aan security. Het samensmelten van deze twee werelden presenteert een dubbele uitdaging: terwijl de connectiviteit en flexibiliteit worden verbeterd, breidt de ruimte voor een cyberaanval zich uit, wat een holistische benadering van beveiliging vereist.
  2. Aangescherpte wet en regelgeving
    De Europese Unie intensiveert zijn regelgeving, met name met betrekking tot NIS2, waar tegen het einde van de zomer veel organisaties aan moeten voldoen. Deze richtlijnen, breder dan voorheen, brengen een waslijst aan vereisten met zich mee, waaronder veel technische eisen die moeten worden ingevuld. Opmerkelijk is de veranderende houding van bedrijven, terwijl ze zich vroeger schaamden voor een security incident, beseffen ze nu dat niemand immuun is, de vraag is niet of, maar wanneer de organisatie geraakt gaat worden door een incident. Ondanks genomen maatregelen blijft waterdichte beveiliging een uitdaging. NIS2 vereist dat bedrijven aantonen dat ze alles hebben gedaan om security incidenten te voorkomen. Daarnaast benadrukt NIS2 het belang van de supply chain: bedrijven moeten de hele keten doorlopen om die veiligheid te verzekeren, aangezien hun leveranciers mogelijk kwetsbaarheden kunnen veroorzaken. De komst van API integraties in de keten verhoogt het cybersecurity risico verder.
  3. Tekort aan talent
    Cyberbeveiligingsrisico s nemen toe, aangewakkerd door een golf van geavanceerde cyberaanvallen. Het tekort aan gespecialiseerde security IT ers verergert deze uitdaging. Het arbeidstekort in de IT sector, vooral in cybersecurity, treft zowel Nederland als Europa. 
Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

DuckDuckGo lanceert betalende VPN dienst Privacy Pro
Verder lezen
Stemming Europese cybersecurtiyvereisten uitgesteld tot mei
Verder lezen
Bedrijven bezorgd over impact van NIS2
Verder lezen
Brief Cyberveilig NL aan Autoriteit Persoonsgegevens over vorderen van informatie
Verder lezen
Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen