Skip to main content

Kabinet wil concurrerende cybersecuritymarkt met voldoende personeel in 2035

Het demissionaire kabinet wil dat Nederland in 2035 over een concurrerende cybersecuritymarkt beschikt met voldoende getalenteerd personeel. Dat staat in de agenda voor Cybersecurity Technologies (pdf). Cybersecurity is onder de Nationale Technologiestrategie een van de aangewezen sleuteltechnologieen. Volgens het kabinet zijn de in totaal tien sleuteltechnologieen nodig voor Nederlandse banen en inkomsten van de toekomst, het oplossen van maatschappelijke uitdagingen en de nationale veiligheid.

Begin dit jaar werd de Nationale Technologiestrategie al aangekondigd, maar moest de agenda voor cybersecurity nog worden uitgewerkt. Die is nu verschenen. Daarin staat dat Nederland in 2035 een concurrerende cybersecuritymarkt heeft met voldoende talent. Door middel van een multidisciplinaire aanpak moet Nederland een internationaal leidende positie in innovatieve cybersecuritytechnologieen hebben verworven. Tevens zou cybersecurity een geintegreerd onderdeel van de Nederlandse sectoren moeten zijn door het toepassen van security by design, security by default en cybersecurity in de toeleveringsketen van organisaties en bedrijfsketens.

Technologische innovaties rondom cybersecurity zijn essentieel voor een digitaal veilig, weerbaar, open, autonoom en welvarend Nederland. Om de toenemende digitale dreiging tegen te gaan en de afhankelijkheid van anderen te beperken is technologisch leiderschap belangrijk voor Nederland, aldus demissionair minister Adriaansens van Economische Zaken (pdf). Volgens de minister raakt cybersecuritytechnologie alle sectoren en technologieen en zou in de basis moeten worden meegenomen in de ontwikkeling van operationele en digitale systemen in alle sectoren.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe voer je een Business Impact Analyse (BIA) uit?
Met een BIA krijg je inzicht in de kritieke processen binnen je organisatie en bepaal je wat de mogelijke gevolgen zijn als er iets misgaat. Dit helpt jouw organisatie om te bepalen welke processen je als eerste weer opstart en hoe je de impact van verstoringen kunt minimaliseren. Maar wat is een BIA precies en hoe voer je deze uit? Dat lees je in deze blog.
Waarom is het lastig om structureel DPIA’s uit te voeren?
Toen de AVG van kracht werd, zijn gemeenten actief aan de slag gegaan om de privacy van hun inwoners te waarborgen, waaronder het uitvoeren van DPIA’s. Ondanks de verplichting en het belang van DPIA’s blijkt dat maar een klein aantal gemeenten deze structureel uitvoert. In deze blog leggen we uit waarom dit zo is en welke uitdagingen gemeenten tegenkomen
Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt

Meer recente berichten

Schadeloket Groningen heeft databescherming nog niet volledig op orde
Verder lezen
Wat een bestuurslid moet weten over ransomware
Verder lezen
Bedrijfsdata veilig houden met wachtwoordenkluizen en 2fa
Verder lezen
81 procent van Nederlandse forenzen maakt zich zorgen om privacy tijdens het reizen
Verder lezen
DPIA, middelmatig doel of doelmatig middel?
Verder lezen
Regeerakkoord, weinig nieuwe plannen voor digitalisering
Verder lezen
Snelle groei verwacht van ai gedreven cyberaanvallen
Verder lezen
Google weet veel meer van je dan je denkt, zo roep je het een halt toe
Verder lezen
Gegevens op straat na datalek, hoeveel kwaad kan dat?
Verder lezen
Nog een maand voordat NIS2 van kracht is
Verder lezen