Skip to main content

Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity

De verantwoordelijkheid voor cybersecurity moet op bestuursniveau komen te liggen. Dat vinden de toezichthouders op de Wet beveiliging netwerk en informatiesystemen, Wbni. Hierin is nog een wereld te winnen, schrijven ze in het Samenhangend Inspectiebeeld cybersecurity vitale processen 2024, dat de minister van Justitie en Veiligheid vorige week heeft aangeboden aan de Tweede Kamer. In dit Inspectiebeeld beschrijven de samenwerkende toezichthouders jaarlijks de stand van zaken met betrekking tot de cybersecurity van vitale processen en aanbieders.

Netwerk en informatiesystemen zijn essentieel voor de continuiteit van de bedrijfsvoering en verdienen daarom de hoogste prioriteit. Volgens de toezichthouders is cybersecurity dan ook niet alleen iets voor de Chief Information Security Officer, CISO, en betrokken ICT medewerkers, maar moeten bestuurders zich hier ook mee bezighouden. Bestuursaansprakelijkheid is ook een belangrijk onderdeel in de nieuwe wetgeving die voortkomt uit de Europese richtlijn NIS2.

Prioriteit geven aan informatieveiligheid

Ook zorginstellingen zijn in hoge mate afhankelijk van ICT en digitale producten, diensten en informatie. Tegelijkertijd nemen de bedreigingen, zoals gijzelsoftware, toe. En ook onverwachte gebeurtenissen, zoals stroomuitval, kunnen van invloed zijn op de continuiteit van de zorg. Daarom moeten ook bestuurders van zorginstellingen de hoogste prioriteit geven aan informatiebeveiliging.

Deze boodschap sluit naadloos aan bij de uitspraak van Sietske Rozie van ECP I Platform voor de InformatieSamenleving tijdens de ICT and Health World Conference in het MECC in Maastricht. Zij stelde dat cybersecurity meer vergt dan een werkgroepje. Informatieveiligheid is volgens haar een belangrijk thema en randvoorwaardelijk voor innovatie in de zorg. Maar het is niet iets wat je er zomaar even bij doet.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Ministerie tegen cyberaanvallen en spionage opgezet in Denemarken
Verder lezen
Privacyorganisaties bezorgd over nasleep AI videobewaking bij Olympische Spelen
Verder lezen
AP: meer waarborgen nodig om doxing tegen te gaan
Verder lezen
Hoe bereid je je voor op mogelijke digitale ontwrichting?
Verder lezen
Wen er maar aan, zei de minister
Verder lezen
Gemeente gooit persoonsgegevens van 23.000 Bosschenaren op straat
Verder lezen
Hebben eerdere sancties die EU oplegde aan techbedrijven al enig resultaat gehad? En andere vragen beantwoord
Verder lezen
Veel zorginstellingen hebben last van DDoS ransomware aanvallen
Verder lezen
Vijf acties waarmee organisaties het risico op een cyberincident verkleinen
Verder lezen
Kabinet en justitie happig op gebruik commerciele dna databanken als opsporingsmethode: Roept vragen op over privacy
Verder lezen