Skip to main content

Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2

Onderzoek van NetApp onder Nederlandse IT beslissers laat zien dat het toepassen van sterke authenticatie de grootste prioriteit heeft, gehad, bij de implementatie van de NIS2 richtlijn. Dat terwijl het volgen van hardening gidsen, een meer gecompliceerde maatregel, door slechts een kleine meerderheid is toegepast.

Nederlandse bedrijven lijken zich bij de NIS2 implementatie zich daarom voornamelijk te richten op de quick wins in plaats van het nemen van extra maatregelen die significant bijdragen aan de cybersecurity van het bedrijf.

De Network and Information Security Directive, ook wel de NIS2 richtlijn en opvolger van de eerste NIS richtlijn, moet zorgen voor een hoger niveau van cybersecurity bij bedrijven en organisaties door de digitale en economische weerbaarheid te versterken. Om de richtlijn te implementeren treffen bedrijven verschillende maatregelen. Daarbij valt op dat bedrijven maatregelen als het centraliseren en analyseren van loginformatie, 12,5 procent, en het inrichten van patchmanagement, 13 procent, veel minder prioriteit geven dan het toepassen van sterke authenticatie, waar 54 procent van de ondervraagden de focus op legt.

Dat bedrijven een duidelijke prioriteit hebben gegeven aan het toepassen van sterke authenticatie is duidelijk terug te zien in het feit dat 91,5 procent van de bedrijven dit ook daadwerkelijk nu toepassen. Ook geeft meer dan 4 op de 5 respondenten, 87,5, aan dat er geinvesteerd is in herstel van back ups. Daar tegenover staat dat slechts 54 procent aangeeft dat er hardening gidsen zijn gevolgd voor alle kritieke bedrijfsmiddelen. En minder dan driekwart, 69,5 procent, heeft penetratietesten voor geavanceerde bedreigingen uitgevoerd.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Ministerie tegen cyberaanvallen en spionage opgezet in Denemarken
Verder lezen
Privacyorganisaties bezorgd over nasleep AI videobewaking bij Olympische Spelen
Verder lezen
AP: meer waarborgen nodig om doxing tegen te gaan
Verder lezen
Hoe bereid je je voor op mogelijke digitale ontwrichting?
Verder lezen
Wen er maar aan, zei de minister
Verder lezen
Gemeente gooit persoonsgegevens van 23.000 Bosschenaren op straat
Verder lezen
Hebben eerdere sancties die EU oplegde aan techbedrijven al enig resultaat gehad? En andere vragen beantwoord
Verder lezen
Veel zorginstellingen hebben last van DDoS ransomware aanvallen
Verder lezen
Vijf acties waarmee organisaties het risico op een cyberincident verkleinen
Verder lezen
Kabinet en justitie happig op gebruik commerciele dna databanken als opsporingsmethode: Roept vragen op over privacy
Verder lezen