Skip to main content

Van je microfoon aanzetten tot je scherm ontgrendelen, Temu, de privacynachtmerrie die TikTok ver overstijgt

Er rijzen vragen over Temu, de Chinese shoppingapp waar veel mensen producten kopen. Onderzoekers wijzen erop dat de app een grotere dataspion is op onze telefoon dan TikTok, de app die net daarvoor regelmatig onder vuur ligt. Er zijn ook al rechtszaken aangespannen tegen Temu.

De Chinese shoppingapp Temu is hyperpopulair. In de appstores van Apple en Google staat Temu bij ons op nummer 1 in de categorie meest gedownloade gratis applicaties.

Maar gratis is in het geval van Temu wel heel relatief, blijkt uit onderzoek in het nieuwe VRT CANVAS programma Het digitale dilemma. De app heeft verborgen functies die zich diep in je smartphone nestelen en waardoor Temu mogelijk volledige toegang krijgt tot bijna alle gegevens op je telefoon.

Wat is Temu?

Temu is een online winkel waar je heel goedkoop producten kan kopen die in China zijn gemaakt. Je kan er onder meer elektronica, kleren, tuinmeubelen en speelgoed kopen. Met andere woorden: zowat alles.

Temu is eigendom van het Chinese bedrijf PDD Holdings. De app is over heel de wereld al ruim 338 miljoen keer gedownload en is actief in 47 landen. Het platform is gemaakt door Pinduoduo, het grootste e commercebedrijf van China, met meer dan 900 miljoen gebruikers.

Toegang tot foto s, adresboek en zelfs babymonitor

Om te weten wat Temu allemaal op de achtergrond doet, kijken we naar de broncode. Dat lukte technologie expert Vincent Nys. Die haalde de code uit een telefoon die met Android werkt, het besturingssysteem van Google.

Zodra je Temu installeert, vraagt het rechten om aan je camera te kunnen, je contacten en je wifinetwerk, zegt Nys. Op zich is dat niet abnormaal, veel apps doen dat, ook TikTok bijvoorbeeld. Maar Temu gaat nog een stap verder. Zo wil de app ook de rechten om je telefoon s nachts te ontgrendelen, zonder dat je erbij bent. En Temu wil ook audio kunnen opnemen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom privacy voelt als een last
Voor veel mensen voelt privacy als gedoe. Weer een DPIA, nog een formulier, een vinkje hier, een verwerkersovereenkomst daar. In deze blog kijken we waarom privacy in de praktijk vaak als een last voelt. Maar belangrijker nog: wat je kunt doen om het wél werkbaar te maken. Want ja, het is extra werk. Maar het hoeft geen blok aan je been te zijn.
Informatiebeveiliging vraagt om gedragsverandering
Gedrag verandert niet door kennisoverdracht alleen. Het draait om de dagelijkse keuzes die medewerkers maken. Goede informatiebeveiliging vraagt daarom om gedragsverandering, en uiteindelijk om een cultuurverandering binnen de organisatie.
Waarom interne audits voor privacy leiden tot verbeteringen
Privacy staat hoog op de agenda bij gemeenten. In deze blog leggen we uit waarom interne audits zo belangrijk zijn en hoe je ze praktisch kunt inrichten.

Meer recente berichten

Anonimiteit vs verantwoordelijkheid: wat gebruikers in 2025 verwachten
Verder lezen
Cyberjaarverslag biedt grip op digitale beveiliging en compliance
Verder lezen
AI in HR: je loopt nog steeds het risico op dure fouten
Verder lezen
Europese Commissie scherpt Cybersecurity Act aan
Verder lezen
Informatie over algoritmen Belastingdienst niet volledig openbaar
Verder lezen
Cloudbeveiliging van veel organisaties bevat structurele zwakke plekken
Verder lezen
UWV lekte door fout bij versturen van e-mail gezondheidsgegevens cliënten
Verder lezen
Informatiebeveiliging in de ouderenzorg moet beter
Verder lezen
Hoge Duitse boetes voor Vodafone wegens datalekken en nalatigheid
Verder lezen
Waarom het NCSC niet het nationale Csirt is
Verder lezen