Skip to main content

Van je microfoon aanzetten tot je scherm ontgrendelen, Temu, de privacynachtmerrie die TikTok ver overstijgt

Er rijzen vragen over Temu, de Chinese shoppingapp waar veel mensen producten kopen. Onderzoekers wijzen erop dat de app een grotere dataspion is op onze telefoon dan TikTok, de app die net daarvoor regelmatig onder vuur ligt. Er zijn ook al rechtszaken aangespannen tegen Temu.

De Chinese shoppingapp Temu is hyperpopulair. In de appstores van Apple en Google staat Temu bij ons op nummer 1 in de categorie meest gedownloade gratis applicaties.

Maar gratis is in het geval van Temu wel heel relatief, blijkt uit onderzoek in het nieuwe VRT CANVAS programma Het digitale dilemma. De app heeft verborgen functies die zich diep in je smartphone nestelen en waardoor Temu mogelijk volledige toegang krijgt tot bijna alle gegevens op je telefoon.

Wat is Temu?

Temu is een online winkel waar je heel goedkoop producten kan kopen die in China zijn gemaakt. Je kan er onder meer elektronica, kleren, tuinmeubelen en speelgoed kopen. Met andere woorden: zowat alles.

Temu is eigendom van het Chinese bedrijf PDD Holdings. De app is over heel de wereld al ruim 338 miljoen keer gedownload en is actief in 47 landen. Het platform is gemaakt door Pinduoduo, het grootste e commercebedrijf van China, met meer dan 900 miljoen gebruikers.

Toegang tot foto s, adresboek en zelfs babymonitor

Om te weten wat Temu allemaal op de achtergrond doet, kijken we naar de broncode. Dat lukte technologie expert Vincent Nys. Die haalde de code uit een telefoon die met Android werkt, het besturingssysteem van Google.

Zodra je Temu installeert, vraagt het rechten om aan je camera te kunnen, je contacten en je wifinetwerk, zegt Nys. Op zich is dat niet abnormaal, veel apps doen dat, ook TikTok bijvoorbeeld. Maar Temu gaat nog een stap verder. Zo wil de app ook de rechten om je telefoon s nachts te ontgrendelen, zonder dat je erbij bent. En Temu wil ook audio kunnen opnemen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Van code naar vertrouwen: bouw het veilig
Software is overal. Maar hoe zit het eigenlijk met de veiligheid van software? Is de software bestand tegen hackers, datalekken en technische verstoringen?
Wat kunnen gemeenten leren van het Sectorbeeld Overheid 2024?
In oktober 2024 heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) het ‘Sectorbeeld Overheid 2024’ gepubliceerd. Wat zijn de belangrijkste bevindingen en aanbevelingen? Je leest het in deze blog.
Wat is bewustwording eigenlijk?
: In veel organisaties wordt het belang van bewustwording steeds weer benadrukt. Veel organisaties organiseren daarom bewustwordingsactiviteiten, zoals het versturen van wekelijkse e-mails met tips, zoals: “Vergrendel je scherm als je even wegloopt.” Maar is dit echt bewustwording? En werkt het ook echt? In deze blog gaan we hier dieper op in.

Meer recente berichten

Gemeente gooit camerabewaking in de strijd tegen onveiligheid Schaepmanstraat Hoogezand
Verder lezen
Kleinbedrijf laat subsidiepot cybersecurity nog links liggen
Verder lezen
Ciso en cio groeien naar elkaar toe
Verder lezen
Intern advies over digitaal oorlogsarchief toch openbaar
Verder lezen
De European Health Data Space: een nieuwe stap voor data uitwisseling en innovatie in de gezondheidszorg
Verder lezen
Crisisbeheer: voorbereiden op cyberaanvallen
Verder lezen
DNB waarschuwt voor internationale spanningen en cyberaanvallen
Verder lezen
RDI en AP: alle toezichthouders moeten toezien op ai
Verder lezen
AP verwijt DUO discriminatie bij gebruik algoritme
Verder lezen
Citrix kwetsbaarheden werden vorig jaar het vaakst uitgebuit
Verder lezen