Skip to main content

Politie werd mogelijk getroffen door pass the cookie aanval

Eind september werd de politie slachtoffer van een hack waarbij de contactgegevens van politiemedewerkers zijn buitgemaakt. Er wordt door velen nog steeds hard gewerkt om het incident te onderzoeken en de politieorganisatie te beschermen. Hoe staat het met de veiligheidsmaatregelen en het onderzoek naar de daders? Vermoedelijk is er gebruikgemaakt van een zogenoemde pass the cookie aanval.

De impact van de hack op de medewerkers, en op ons werk, is onverminderd groot, zegt Stan Duijf, hoofd Operatien bij de Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies, LO, en portefeuillehouder cybercrime van de politie. We zijn slachtoffer en tegelijkertijd onderzoeken we het incident waar onze organisatie zelf onderwerp van is. We kunnen ons voorstellen dat dit wat doet met het gevoel van veiligheid van collega s, hier is aandacht voor.

Slachtoffer worden van een cyberaanval is tegenwoordig helaas geen uitzonderlijke situatie meer, stelt Duijf. Veel mensen en organisaties krijgen hiermee te maken. Een op de vijf ondernemers bijvoorbeeld krijgt met een cyberaanval te maken. In het Cybersecuritybeeld Nederland 2024 van NCTV staat dat iedere organisatie geraakt kan worden door een cyberincident. Nederland wordt volgens de AIVD doorlopend geconfronteerd met cyberaanvallen door landen met een offensief cyberprogramma. We moeten onszelf hier nog beter tegen wapenen.

Wat is er gebeurd?

Nadat hackers het politiesysteem binnengedrongen waren en gegevens hadden buitgemaakt, wilden we natuurlijk zo snel mogelijk weten hoe dit kon gebeuren, wat de impact was en wie dit gedaan heeft, blikt Duijf terug. Diverse collega s en organisaties deden onderzoek. Team High Tech Crime, THTC, van de LO doet onderzoek naar de toedracht en de daders achter de datadiefstal.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Van code naar vertrouwen: bouw het veilig
Software is overal. Maar hoe zit het eigenlijk met de veiligheid van software? Is de software bestand tegen hackers, datalekken en technische verstoringen?
Wat kunnen gemeenten leren van het Sectorbeeld Overheid 2024?
In oktober 2024 heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) het ‘Sectorbeeld Overheid 2024’ gepubliceerd. Wat zijn de belangrijkste bevindingen en aanbevelingen? Je leest het in deze blog.
Wat is bewustwording eigenlijk?
: In veel organisaties wordt het belang van bewustwording steeds weer benadrukt. Veel organisaties organiseren daarom bewustwordingsactiviteiten, zoals het versturen van wekelijkse e-mails met tips, zoals: “Vergrendel je scherm als je even wegloopt.” Maar is dit echt bewustwording? En werkt het ook echt? In deze blog gaan we hier dieper op in.

Meer recente berichten

Gemeente gooit camerabewaking in de strijd tegen onveiligheid Schaepmanstraat Hoogezand
Verder lezen
Kleinbedrijf laat subsidiepot cybersecurity nog links liggen
Verder lezen
Ciso en cio groeien naar elkaar toe
Verder lezen
Intern advies over digitaal oorlogsarchief toch openbaar
Verder lezen
De European Health Data Space: een nieuwe stap voor data uitwisseling en innovatie in de gezondheidszorg
Verder lezen
Crisisbeheer: voorbereiden op cyberaanvallen
Verder lezen
DNB waarschuwt voor internationale spanningen en cyberaanvallen
Verder lezen
RDI en AP: alle toezichthouders moeten toezien op ai
Verder lezen
AP verwijt DUO discriminatie bij gebruik algoritme
Verder lezen
Citrix kwetsbaarheden werden vorig jaar het vaakst uitgebuit
Verder lezen