Skip to main content

Informatiegestuurd werken helpt BOA s effectiever en veiliger handhaven

De inzet van data analyse en gerichte strategieen kan BOA s helpen om hun werk effectiever en veiliger te doen. Van Dam Datapartners heeft een aanpak ontwikkeld die BOA s op weg helpt met dit informatiegestuurd handhaven.

Volgens cijfers van de Rijksoverheid telt Nederland zo n 23.000 buitengewoon opsporingsambtenaren, BOA s. Zij houden zich onder meer bezig met het handhaven van de openbare orde en het controleren van vervoersbewijzen in het ov.

Naast dat het aantal BOA s de afgelopen jaren is gestegen, is de omvang van hun takenpakket eveneens gegroeid. Dat komt onder andere doordat de Nederlandse politie vanwege bezuinigingen onvoldoende capaciteit heeft voor bijvoorbeeld het handhaven van de openbare orde.

Dat deze BOA s meer op straat te vinden zijn en daar meer taken uitvoeren, heeft ook een keerzijde. In Leiden werden afgelopen zomer bijvoorbeeld meerdere BOA s mishandeld. Enkele maanden daarvoor kreeg ook een BOA in Haarlemmermeer te maken met geweld.

Patronen identificeren

De laatste jaren zijn verschillende maatregelen genomen om de veiligheid van BOA s te vergroten. Zo worden conflictbeheersings en zelfverdedigingstrainingen georganiseerd. Daarnaast is er mentale ondersteuning voor BOA s die met agressie of geweld te maken hebben gehad.

Volgens Van Dam Datapartners zouden BOA s ook veel baat hebben bij een informatiegestuurde manier van werken. Daarbij nemen BOA s onder andere beslissingen op basis van data analyses. Aan de hand daarvan kunnen patronen en trends worden geidentificeerd, zodat BOA s bijvoorbeeld aanwezig kunnen zijn op plekken en tijdstippen waarop dat het meest nodig is.

In Amsterdam wordt reeds gebruikgemaakt van deze aanpak. Via historische gegevens wordt voorspeld waar en wanneer misdaden waarschijnlijk zullen plaatsvinden. Dergelijke inzichten vergroten potentieel de effectiviteit van BOA s.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is ethisch hacken en waarom is het belangrijk?
Stel je voor dat je een inbreker bent, maar dan eentje met goede bedoelingen. Je zoekt naar zwakke plekken in een huis om de eigenaar te waarschuwen, zodat hij ze kan repareren. Dat is precies wat ethical hackers doen, maar dan met computers en netwerken. In deze blog neem ik je mee in hun wereld.
Applicatiebeheer en de AVG: wat moet je weten?
Als applicatiebeheerder beheer je alle applicaties waarin persoonsgegevens worden verwerkt binnen de gemeente. Maar hoe zorg je dat deze applicaties voldoen aan de vereisten van de AVG?
Van code naar vertrouwen: bouw het veilig
Software is overal. Maar hoe zit het eigenlijk met de veiligheid van software? Is de software bestand tegen hackers, datalekken en technische verstoringen?

Meer recente berichten

3 ddos aanvallen die ons land in hun greep hebben deze week
Verder lezen
Boete voor Coolblue voor het ongevraagd gebruiken van cookies
Verder lezen
7 dingen die je nooit moet vragen of delen met chatbots
Verder lezen
Cybercriminaliteit in 2025, de belangrijkste beveiligingsuitdagingen
Verder lezen
Cyberaanval? Onderwijsbestuurders moeten straks op cursus
Verder lezen
AP: mensen weinig bewust van gegevens die auto s allemaal verzamelen
Verder lezen
Privacy waakhond AP kraakt wet voor grensoverschrijdende uitwisseling van zorgdata
Verder lezen
Belangstelling voor cyberveiligheid groeit bij mkb
Verder lezen
CCV beheert cybersecurity evaluatietool Cyra
Verder lezen
Waarschuwing: Privacy in gevaar bij AI software Microsoft 365
Verder lezen