Skip to main content

Vrijwel elk industrieel bedrijf getroffen door cyberaanvallen

Uit onderzoek van Kaspersky blijkt dat bijna 95 procent van de industriele organisaties te maken hebben gehad met een cybersecurity incident in de afgelopen twaalf maanden. Het onderzoek onder 203 Nederlandse C level besluitvormers belicht de cybersecurityuitdagingen waarmee de industriele sector te maken heeft en hoe directieleden en managers ze waarnemen. Kritieke sectoren zoals energie, productie en olie en gas maken meer gebruik van verbonden en geautomatiseerde technologieen waardoor ze kwetsbaarder worden voor cyberaanvallen.

Operationele downtime

29 procent van de organisaties heeft een keer te maken gehad met een cyberaanval in het afgelopen jaar dat resulteerde in operationele downtime. Bijna twee derde, 59 procent, heeft twee of drie keer hier mee te maken gehad en 12 procent vier of vijf keer. Kijkend naar de verschillende sectoren heeft 90 procent van de organisaties in de productie met een cyberaanval te maken gehad in de afgelopen 12 maanden. 96 procent in de energiesector en in de olie en gassector was dit zelfs 100 procent. Deze cijfers benadrukken een zorgwekkende trend: industrieen verschuiven hun focus van het voorkomen van cyberaanvallen naar het beperken van de onvermijdelijke schade.

Grootste bedreigingen

Een van de meest dringende zorgen voor de C suite in de industriele sector is de kwetsbaarheid van verbonden en IoT apparaten, waarbij 22 procent van de respondenten IoT kwetsbaarheden als hun grootste bedreiging beschouwt. De snelle acceptatie van IoT in industriele omgevingen heeft het aanvalsoppervlak vergroot, met meer toegangspunten tot gevolg. Daarnaast blijven menselijke factoren een aanzienlijk risico vormen, waarbij 21 procent van de respondenten bedreigingen van binnenuit als een aanhoudend probleem ziet, naast zorgen over fysieke beveiligingsinbreuken, 21 procent, en onbevoegde toegang en diefstal van referenties, 20 procent. Dit onderstreept de noodzaak van strengere toegangscontroles en het monitoren op illegale activiteiten door werknemers.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is ethisch hacken en waarom is het belangrijk?
Stel je voor dat je een inbreker bent, maar dan eentje met goede bedoelingen. Je zoekt naar zwakke plekken in een huis om de eigenaar te waarschuwen, zodat hij ze kan repareren. Dat is precies wat ethical hackers doen, maar dan met computers en netwerken. In deze blog neem ik je mee in hun wereld.
Applicatiebeheer en de AVG: wat moet je weten?
Als applicatiebeheerder beheer je alle applicaties waarin persoonsgegevens worden verwerkt binnen de gemeente. Maar hoe zorg je dat deze applicaties voldoen aan de vereisten van de AVG?
Van code naar vertrouwen: bouw het veilig
Software is overal. Maar hoe zit het eigenlijk met de veiligheid van software? Is de software bestand tegen hackers, datalekken en technische verstoringen?

Meer recente berichten

Cyberaanval? Onderwijsbestuurders moeten straks op cursus
Verder lezen
AP: mensen weinig bewust van gegevens die auto s allemaal verzamelen
Verder lezen
Privacy waakhond AP kraakt wet voor grensoverschrijdende uitwisseling van zorgdata
Verder lezen
Belangstelling voor cyberveiligheid groeit bij mkb
Verder lezen
CCV beheert cybersecurity evaluatietool Cyra
Verder lezen
Waarschuwing: Privacy in gevaar bij AI software Microsoft 365
Verder lezen
De EU moet zichzelf boete geven: houdt zich niet aan eigen privacyregels
Verder lezen
Nederlandse hackers vinden kwetsbaarheden in VPN server SonicWall
Verder lezen
2025 brengt nieuwe cyberdreigingen met zich mee
Verder lezen
Achterstallig onderhoud in database van politie is ernstige overtreding van privacywetgeving
Verder lezen