Skip to main content

NIS2: Stel geen onnodige vragen aan je leveranciers

Met de nieuwe NIS2 regelgeving heb je de verantwoordelijkheid dat jouw leveranciers digitaal veilig werken. Het is verleidelijk om hen veel vragen over hun beveiliging te stellen. Toch biedt dit niet altijd hulp. Een enkele vragenlijst geeft slechts een momentopname, terwijl NIS2 vraagt om een continue zorgplicht.

Zorgplicht: blijf controleren

Om echt aan de zorgplicht van NIS2 te voldoen, is regelmatige controle nodig. Je kijkt continu of je leveranciers hun digitale beveiliging op orde hebben. Gebruik de PDCA cyclus, Plan, Do, Check, Act, om dit te bereiken. Deze cyclus is al onderdeel van certificaten zoals ISO27001 en het NIS2 Quality Mark. Beide certificaten zorgen voor de juiste controles en geven de zekerheid die NIS2 vereist.

ISO27001 of NIS2 Quality Mark: Welke past bij jou?

De keuze voor een bepaalde norm hangt af van wat jouw organisatie nodig heeft.

  • ISO27001: Deze internationale norm is voor bedrijven die uitgebreide informatiebeveiliging willen. Extra aanpassingen zijn nodig om NIS2 volledig na te leven. Dit kan kostbaar zijn, maar het biedt veel voordelen.
  • NIS2 Quality Mark, NIS2 QM: Deze norm is specifiek voor NIS2 en is goedkoper. Het is ontwikkeld door experts en erkend in Europa. Veel bedrijven kiezen dit als beste optie voor eenvoudige naleving van NIS2.

Waarom vragen stellen niet helpt

Vragen stellen kan zorgen voor onnodige ingewikkeldheid. Vraag je naar het back upsysteem van een leverancier, dan volgen snel extra vragen zoals Hoe vaak testen jullie dit? Deze details zijn moeilijk te controleren en kunnen tot frustratie leiden.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De 5 meest gemaakte fouten in verwerkersovereenkomsten
: Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is het afsluiten van een verwerkersovereenkomst wanneer je persoonsgegevens door een externe partij laat verwerken. In de praktijk gaat dat echter nog vaak mis. Verwerkersovereenkomsten zijn te vaag, onvolledig of sluiten niet aan op de werkelijkheid. In deze blog lees je de vijf meest voorkomende fouten én hoe je ze voorkomt.
Veiligheid begint met inzicht: zo geef je kwetsbaarhedenbeheer vorm
Het is belangrijk om kwetsbaarheden niet ad hoc, maar structureel aan te pakken. Niet alleen binnen je eigen ICT-omgeving, maar ook daarbuiten. In deze blog leggen we uit wat kwetsbaarhedenbeheer is, waarom het zo belangrijk is en hoe je het goed organiseert.
Hoe interne audits leiden tot verbetering
Informatiebeveiliging en privacy zijn essentieel, vooral voor gemeenten die werken met gevoelige gegevens en kritieke processen. Risicobeheer, naleving van wetgeving en continue verbetering zijn hierbij onmisbaar. Naast IT- en security-experts speelt ook de interne auditafdeling een cruciale rol. Maar hoe zorg je dat audits meer zijn dan een vinklijstje en echt bijdragen aan verbeteringen? In deze blog delen we de belangrijkste stappen, uitdagingen en praktische tips.

Meer recente berichten

Minister: politie gaat te lang bewaarde gegevens over burgers vernietigen
Verder lezen
De omgang met geheime informatie bij politie en NCTV
Verder lezen
Groot datalek bij Fontys: honderden gegevens en mails makkelijk toegankelijk
Verder lezen
Zwakke configuratie in Salesforce lokt cyberaanvallen uit
Verder lezen
Waarom serieuze investeringen in AP nodig blijven
Verder lezen
Nieuwe spionagewet: wat betekent dit voor bedrijven en HR?
Verder lezen
Privacy International eist openheid Britse overheid over iCloud-backdoor
Verder lezen
Zo ziet het industriële dreigingslandschap eruit
Verder lezen
Beleid e-mailarchivering Rijk aangescherpt om privacy-risicos
Verder lezen
Nederlandse WhatsApp-gebruikers in 2019 besmet met Pegasus-spyware
Verder lezen