Skip to main content

ACM slaat alarm en wil dat VWS leveranciers zorg ict aanpakt

De Autoriteit Consument en Markt constateert dat de ict markt in de zorg slecht werkt, er is sprake van economische machtsmisbruik en vendor lock in. Daarom adviseert de Mededingingsautoriteit aan VWS om openheid van zorginformatiesystemen te verplichten.

De ACM zegt dit zelf niet te kunnen afdwingen.

Openstelling verplicht

Het gebrek aan data openheid belemmert netwerkzorg. De Mededingingsautoriteit adviseert de minister in een brief om leveranciers van zorg ict te verplichten hun digitale informatiesystemen op veilige wijze structureel open te stellen voor koppelingen met andere leveranciers en zorgaanbieders. Doel daarvan is om innovatie van zorg ict te stimuleren, zodat zorgverleners en patienten profiteren van lagere administratieve lasten en kwalitatief betere zorg.

Zorg ict is gesloten

De ACM ziet dat ict markten in de zorgsector niet goed werken. Veel digitale informatiesystemen zijn nu gesloten informatiesystemen. Met geslotenheid doelt de ACM op een inrichting waarbij
zorgdata opgesloten zit in een ict systeem en andere ict systemen, van andere leveranciers en zorgaanbieders, geen of zeer beperkte toegang kunnen krijgen tot de database en de data. Dat betekent dat andere leveranciers of zorgaanbieders die zelf ict willen ontwikkelen, geen nieuwe ict diensten kunnen ontwikkelen of testen en dat hun informatiesystemen minder goed met elkaar communiceren. Hierdoor stokt innovatie en toetreding van nieuwe spelers. Ook leidt geslotenheid tot kwalitatief minder goede zorg en hogere administratieve lasten.

Vendor lock in

Zorgaanbieders hebben daardoor minder keuze en raken afhankelijk van een steeds beperkter aantal ict leveranciers. Tegelijkertijd leidt dit tot hogere administratieve lasten voor zorgverleners en kwalitatief minder goede zorg voor patienten. De geslotenheid van informatiesystemen is hierbij het fundamentele probleem. Dit geldt voor de hele zorg ict markt, dus voor epd s, maar ook voor smart products, medische hulpmiddelen die data genereren over de toestand van de patient, het zorgproces en dergelijke, en ook over Persoonlijke Gezondheidsomgevingen, pgo s.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het algoritmeregister: Hoe gemeenten algoritmes verantwoord inzetten
Steeds meer gemeenten gebruiken algoritmes om hun werk efficiënter te maken. Handig, maar het brengt ook risico’s met zich mee voor privacy, veiligheid en transparantie. Daarom is er sinds 2022 een landelijk algoritmeregister. In deze blog lees je wat dit register inhoudt en hoe gemeenten algoritmes verantwoord kunnen gebruiken.
Waarom een DPIA onmisbaar is binnen gemeentelijke projecten
Vanuit de AVG en BIO moet je als gemeente allerlei (verplichte) maatregelen nemen. Zo moet je bij gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico een Data Protection Impact Assessment (DPIA) uitvoeren. In deze blog lees je wat een DPIA precies is en waarom deze zo belangrijk is voor gemeentelijke projecten.
In 5 stappen naar een succesvolle GAP-analyse van de BIO
: Een GAP-analyse geeft snel inzicht in hoeverre jouw gemeente voldoet aan de normen van de BIO. Het laat zien wat al goed geregeld is en waar nog verbeteringen nodig zijn. Maar hoe voer je een GAP-analyse effectief uit? In deze blog ontdek je het aan de hand van een praktisch stappenplan.

Meer recente berichten

Eindhoven niet meer onder verscherpt toezicht om schenden privacyregels
Verder lezen
Orange bevestigt cyberaanval
Verder lezen
Voorpublicatie: Technologie en recht, hoe bewaar je het evenwicht?
Verder lezen
Autoriteit Persoonsgegevens moet duidelijker uitleggen wat wel en niet mag
Verder lezen
Signal dreigt met vertrek uit Zweden als nieuwe wet backdoor verplicht
Verder lezen
China ontkent betrokkenheid bij hacking Staatsveiligheid
Verder lezen
Meta ontslaat werknemers na lekken van vertrouwelijke informatie
Verder lezen
Amsterdam staakt gebruik van Microsoft Copilot
Verder lezen
CBS: bijna helft Nederlandse bedrijven gebruikt geen AI wegens privacy
Verder lezen
NIS2 geeft cyberbeveiliging bedrijven een boost
Verder lezen