Skip to main content

Cyberaanvallen treffen bedrijven harder dan ooit: Grote verschillen tussen sectoren

De verzekeringsmakelaar Vanbreda registreerde vorig jaar elke week een nieuw cyberaccident bij een van zijn bedrijfsklanten. Dat is een toename met twee derde in vergelijking met het jaar daarvoor. In een op de 25 gevallen liep de schade op tot meer dan een miljoen euro.

Op basis van zijn klantenportefeuille analyseerde Vanbreda Risk and Benefits, de grootste verzekeringsmakelaar van het land, de cijfers over cyberrisico s en aanvallen van het afgelopen jaar. De cijfers heten representatief te zijn voor de hele markt, omdat Vanbreda meer dan 25.000 bedrijfsklanten bedient. De verzekeringsmakelaar behandelde in de voorbije tien jaar een driehonderdtal cyberschadedossiers, waarvan meer dan vijftig vorig jaar. Dat komt neer op gemiddeld een incident per week.

Uit de analyse blijkt niet alleen dat cyberaanvallen op ondernemingen frequenter voorkomen, maar ook dat de schade fors kan oplopen. In drie kwart van de gevallen bleef die beperkt tot 20.000 euro, zegt Tom Van Britsom, cyberexpert bij Vanbreda Risk and Benefits. Maar bij 16 procent van de getroffen bedrijven bedroeg de schade meer dan 100.000 euro. In 4 procent van de gevallen was zelfs sprake van meer dan een miljoen euro schade, doordat de bedrijfsactiviteiten moesten worden stilgelegd.

Phishing en hacking blijven grootste boosdoeners

De twee belangrijkste modi operandi blijven phishing en hacking. Bij negen op de tien cyberschadegevallen ligt een menselijke fout aan de basis, zegt Van Britsom. Ook incidenten bij leveranciers kunnen een ernstige impact hebben. Hij verwijst naar de foute software update van de beveiligingsreus CrowdStrike, die vorig jaar tot een van de grootste ICT pannes in jaren leiden. Bedrijven die afhankelijk zijn van een leverancier zijn kwetsbaar, zegt Van Britsom.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het algoritmeregister: Hoe gemeenten algoritmes verantwoord inzetten
Steeds meer gemeenten gebruiken algoritmes om hun werk efficiënter te maken. Handig, maar het brengt ook risico’s met zich mee voor privacy, veiligheid en transparantie. Daarom is er sinds 2022 een landelijk algoritmeregister. In deze blog lees je wat dit register inhoudt en hoe gemeenten algoritmes verantwoord kunnen gebruiken.
Waarom een DPIA onmisbaar is binnen gemeentelijke projecten
Vanuit de AVG en BIO moet je als gemeente allerlei (verplichte) maatregelen nemen. Zo moet je bij gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico een Data Protection Impact Assessment (DPIA) uitvoeren. In deze blog lees je wat een DPIA precies is en waarom deze zo belangrijk is voor gemeentelijke projecten.
In 5 stappen naar een succesvolle GAP-analyse van de BIO
: Een GAP-analyse geeft snel inzicht in hoeverre jouw gemeente voldoet aan de normen van de BIO. Het laat zien wat al goed geregeld is en waar nog verbeteringen nodig zijn. Maar hoe voer je een GAP-analyse effectief uit? In deze blog ontdek je het aan de hand van een praktisch stappenplan.

Meer recente berichten

Eindhoven niet meer onder verscherpt toezicht om schenden privacyregels
Verder lezen
Orange bevestigt cyberaanval
Verder lezen
Voorpublicatie: Technologie en recht, hoe bewaar je het evenwicht?
Verder lezen
Autoriteit Persoonsgegevens moet duidelijker uitleggen wat wel en niet mag
Verder lezen
Signal dreigt met vertrek uit Zweden als nieuwe wet backdoor verplicht
Verder lezen
China ontkent betrokkenheid bij hacking Staatsveiligheid
Verder lezen
Meta ontslaat werknemers na lekken van vertrouwelijke informatie
Verder lezen
Amsterdam staakt gebruik van Microsoft Copilot
Verder lezen
CBS: bijna helft Nederlandse bedrijven gebruikt geen AI wegens privacy
Verder lezen
NIS2 geeft cyberbeveiliging bedrijven een boost
Verder lezen