Skip to main content

Laat je voortbestaan niet afhangen van een back up

Cyberdreigingen slaan om zich heen. Ze discrimineren niet, elke organisatie kan blootgesteld worden aan ransomware, een phishing mail of een datalek. Hoe blijf je overeind, zelfs als het noodlot toeslaat?

Een weerbare organisatie wordt niet uit het veld geslagen met een enkele cyberaanval. Dit principe staat bekend onder de term van business continuity. Dat is wat anders dan de gebruikelijke back up, waar bijna iedereen wel van gehoord heeft. Maar Hans ten Hove, Area Vice President Continental Europe bij Datto, denkt dat organisaties veel eerder aan continuity moeten denken dan enkel het herstel van je data.

Continuity versus back up

Een back up beschermt je tegen dataverlies. Business continuity beschermt je tegen downtime, vertelt Ten Hove. Het is een belangrijk onderscheid, want onder continuity wordt verstaan dat je organisatie operationeel blijft. Back ups bieden die garanties niet en het kan een hels karwei zijn om je IT infrastructuur terug te zetten. Denk aan al je gegevens en al je programma s, inclusief de juiste configuraties. Ben je een productiebedrijf, dan kan de responstijd het verschil zijn tussen het wel of niet voortbestaan van je bedrijf, aldus Ten Hove.

Vanzelfsprekend spelen back ups alsnog een kritieke rol in de cyberweerbaarheid van organisaties. Ze vormen de basis voor een herstelplan als al je apparatuur plotseling onbruikbaar is. Ten Hove benoemt echter dat precies die back ups juist in het vizier staan van 98 procent! van aanvallers. En soms ben je helemaal niet zo beschermd als je denkt. Organisaties hebben al meermaals gedacht dat ze te redden waren door een externe back up die er helemaal niet bleek te zijn, zo benoemt Ten Hove. Dat op orde hebben is een goede start. Met andere woorden: het uittesten van je back up is van essentieel belang.

Overigens zijn het niet alleen cyberaanvallen die tot problemen leiden. Je moet erop voorbereid zijn dat je IT apparatuur om wat voor reden dan ook onbruikbaar wordt. Business continuity zorgt ervoor dat, als een calamiteit zich voordoet, je in een hele korte tijd door kan met je bestaande business.

Maar wat houdt een business continuity oplossing precies in? Bij Datto spreekt men over een volledige back up, dat is inclusief het besturingssysteem en al je programma s. Deze bevindt zich op een tweede server naast je actieve machine. Een kopie wordt naar de cloud gestuurd en een lokale kopie wordt tevens bijgehouden. Het welbekende 3-2-1-principe, ofwel 3 keer dezelfde data op 2 verschillende media, productiedomein, back updomein, en 1 off site back up, houdt hier stand.

Onder de streep is het voordeel duidelijk: daar waar een simpele back up oplossing uren of dagen kan vereisen voor een volledig herstel, belooft business continuity deze recovery te leveren binnen enkele minuten. Dat voordeel geeft je de tijd en de rust om je IT infrastructuur veilig te stellen zonder dat collega s hun werkzaamheden moeten afblazen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het algoritmeregister: Hoe gemeenten algoritmes verantwoord inzetten
Steeds meer gemeenten gebruiken algoritmes om hun werk efficiënter te maken. Handig, maar het brengt ook risico’s met zich mee voor privacy, veiligheid en transparantie. Daarom is er sinds 2022 een landelijk algoritmeregister. In deze blog lees je wat dit register inhoudt en hoe gemeenten algoritmes verantwoord kunnen gebruiken.
Waarom een DPIA onmisbaar is binnen gemeentelijke projecten
Vanuit de AVG en BIO moet je als gemeente allerlei (verplichte) maatregelen nemen. Zo moet je bij gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico een Data Protection Impact Assessment (DPIA) uitvoeren. In deze blog lees je wat een DPIA precies is en waarom deze zo belangrijk is voor gemeentelijke projecten.
In 5 stappen naar een succesvolle GAP-analyse van de BIO
: Een GAP-analyse geeft snel inzicht in hoeverre jouw gemeente voldoet aan de normen van de BIO. Het laat zien wat al goed geregeld is en waar nog verbeteringen nodig zijn. Maar hoe voer je een GAP-analyse effectief uit? In deze blog ontdek je het aan de hand van een praktisch stappenplan.

Meer recente berichten

Eindhoven niet meer onder verscherpt toezicht om schenden privacyregels
Verder lezen
Orange bevestigt cyberaanval
Verder lezen
Voorpublicatie: Technologie en recht, hoe bewaar je het evenwicht?
Verder lezen
Autoriteit Persoonsgegevens moet duidelijker uitleggen wat wel en niet mag
Verder lezen
Signal dreigt met vertrek uit Zweden als nieuwe wet backdoor verplicht
Verder lezen
China ontkent betrokkenheid bij hacking Staatsveiligheid
Verder lezen
Meta ontslaat werknemers na lekken van vertrouwelijke informatie
Verder lezen
Amsterdam staakt gebruik van Microsoft Copilot
Verder lezen
CBS: bijna helft Nederlandse bedrijven gebruikt geen AI wegens privacy
Verder lezen
NIS2 geeft cyberbeveiliging bedrijven een boost
Verder lezen