Skip to main content

De basis van digitale beveiliging: hoe bescherm je jezelf online?

Ons leven speelt zich steeds meer af online, van bankieren tot social media, van een gokje wagen op Kokobet Casino tot muziek streamen. Daarom is digitale beveiliging belangrijker dan ooit. Cybercriminelen worden steeds slimmer en gebruiken geavanceerde technieken om persoonlijke en financiele gegevens te stelen of apparaten te hacken. Gelukkig zijn er eenvoudige en effectieve manieren om jezelf beter te beschermen. 

Gebruik sterke en unieke wachtwoorden

Wachtwoorden zijn de eerste verdedigingslinie tegen hackers. Helaas gebruiken veel mensen nog steeds eenvoudige en voorspelbare wachtwoorden zoals 123456 of hun geboortedatum. Dit maakt het voor cybercriminelen een koud kunstje om je account te hacken.

Hoe moet het dan wel?

Gebruik een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens om het moeilijker te maken voor hackers om het te raden. Bijvoorbeeld: P@ssW0rd!2024. Hoe langer het wachtwoord, hoe moeilijker het wordt om het te kraken. Ga voor minstens 12 tekens. Vermijd namen, geboortedata, adresgegevens of andere informatie die aan jou gekoppeld kan worden. Hackers kunnen dit makkelijk achterhalen via social media of andere openbare bronnen. Als een van je accounts gehackt wordt en je hetzelfde wachtwoord elders gebruikt, lopen al je andere accounts ook risico. Kies dus een unieke combinatie voor elk account en gebruik een wachtwoordmanager. Deze genereert en bewaart sterke wachtwoorden voor al je accounts, zodat je er zelf maar een hoeft te onthouden.

Schakel de tweefactorauthenticatie, 2FA, in

Een wachtwoord alleen is niet altijd voldoende om je account te beschermen. Tweefactorauthenticatie voegt een extra beveiligingslaag toe door naast je wachtwoord nog een extra verificatiestap te vereisen. Dit kan een code zijn die naar je telefoon wordt gestuurd, een app zoals Google Authenticator, of zelfs biometrische verificatie zoals vingerafdrukken.

Zelfs als een hacker je wachtwoord weet te achterhalen, kunnen ze zonder de extra verificatiestap niet inloggen. Veel grote online diensten zoals Google, Facebook en je bank bieden 2FA als optie, schakel het altijd in waar mogelijk!

Houd je software en besturingssystemen up to date

Hackers maken vaak gebruik van beveiligingslekken om apparaten binnen te dringen. Softwareontwikkelaars brengen regelmatig updates en patches uit om deze zwakke plekken te dichten en de beveiliging van apparaten en systemen te verbeteren.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het algoritmeregister: Hoe gemeenten algoritmes verantwoord inzetten
Steeds meer gemeenten gebruiken algoritmes om hun werk efficiënter te maken. Handig, maar het brengt ook risico’s met zich mee voor privacy, veiligheid en transparantie. Daarom is er sinds 2022 een landelijk algoritmeregister. In deze blog lees je wat dit register inhoudt en hoe gemeenten algoritmes verantwoord kunnen gebruiken.
Waarom een DPIA onmisbaar is binnen gemeentelijke projecten
Vanuit de AVG en BIO moet je als gemeente allerlei (verplichte) maatregelen nemen. Zo moet je bij gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico een Data Protection Impact Assessment (DPIA) uitvoeren. In deze blog lees je wat een DPIA precies is en waarom deze zo belangrijk is voor gemeentelijke projecten.
In 5 stappen naar een succesvolle GAP-analyse van de BIO
: Een GAP-analyse geeft snel inzicht in hoeverre jouw gemeente voldoet aan de normen van de BIO. Het laat zien wat al goed geregeld is en waar nog verbeteringen nodig zijn. Maar hoe voer je een GAP-analyse effectief uit? In deze blog ontdek je het aan de hand van een praktisch stappenplan.

Meer recente berichten

Eindhoven niet meer onder verscherpt toezicht om schenden privacyregels
Verder lezen
Orange bevestigt cyberaanval
Verder lezen
Voorpublicatie: Technologie en recht, hoe bewaar je het evenwicht?
Verder lezen
Autoriteit Persoonsgegevens moet duidelijker uitleggen wat wel en niet mag
Verder lezen
Signal dreigt met vertrek uit Zweden als nieuwe wet backdoor verplicht
Verder lezen
China ontkent betrokkenheid bij hacking Staatsveiligheid
Verder lezen
Meta ontslaat werknemers na lekken van vertrouwelijke informatie
Verder lezen
Amsterdam staakt gebruik van Microsoft Copilot
Verder lezen
CBS: bijna helft Nederlandse bedrijven gebruikt geen AI wegens privacy
Verder lezen
NIS2 geeft cyberbeveiliging bedrijven een boost
Verder lezen