Skip to main content

Tech voorspellingen in 2025: AI en quantumcomputing

Orange Business senior executives delen drie belangrijke trends voor 2025, de grootschalige inzet van AI, de opkomst van quantumcomputing als een bedreiging voor cybersecurity, en de groeiende behoefte aan robuuste datasoevereiniteit. Deze voorspellingen geven een eerste blik op wat we in 2025 kunnen verwachten. 

De AI pilots doorbreken

Kristof Symons, International CEO van Orange Business

Nu AI en generatieve AI volop in de aandacht staan, vragen bedrijven zich steeds vaker af: wat levert het echt op? Het antwoord ligt in het doorbreken van de pilotfase en het opschalen van AI om echte resultaten te behalen. 

Succes begint met de betrokkenheid van zowel management als werknemers. Wanneer leiders AI als strategische prioriteit omarmen, geeft dat een duidelijk signaal, we doen dit samen. Transparantie en educatie spelen daarbij een belangrijke rol. Laat zien hoe AI het werk kan vereenvoudigen en betere resultaten kan opleveren. Zorg ervoor dat AI voor iedereen binnen de organisatie toegankelijk is, om weerstand te voorkomen en samenwerking te bevorderen. 

Het boeken van quick wins is belangrijk. Begin klein, toon resultaten en bouw daarop verder. Tegelijkertijd vereist opschalen meer dan alleen enthousiasme, het vraagt om kwalitatieve data, een soepele integratie in processen en een sterke focus op security. 

De echte winnaars zullen degenen zijn die voorbij de hype kijken en meetbare waarde creeren. Zorg ervoor dat AI aansluit op de bedrijfsdoelen, geef medewerkers de benodigde middelen en leg de basis voor duurzame verandering.

De opkomst van quantumcomputing 

Frank de Jong, Quantum Safe Network Lead bij Orange Business 

In 2024 was AI nog de grootste technologische trend, maar tegen het einde van het jaar stond quantumcomputing in de schijnwerpers door belangrijke doorbraken in chiptechnologie. Quantumcomputers, met hun enorme rekenkracht, werken anders dan klassieke computers. Ze maken gebruik van qubits om complexe problemen veel sneller op te lossen dan zelfs de krachtigste supercomputers van vandaag. Dit uitzonderlijke vermogen vormt echter een ernstige bedreiging voor de encryptiesystemen die wereldwijd gevoelige data beschermen. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het algoritmeregister: Hoe gemeenten algoritmes verantwoord inzetten
Steeds meer gemeenten gebruiken algoritmes om hun werk efficiënter te maken. Handig, maar het brengt ook risico’s met zich mee voor privacy, veiligheid en transparantie. Daarom is er sinds 2022 een landelijk algoritmeregister. In deze blog lees je wat dit register inhoudt en hoe gemeenten algoritmes verantwoord kunnen gebruiken.
Waarom een DPIA onmisbaar is binnen gemeentelijke projecten
Vanuit de AVG en BIO moet je als gemeente allerlei (verplichte) maatregelen nemen. Zo moet je bij gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico een Data Protection Impact Assessment (DPIA) uitvoeren. In deze blog lees je wat een DPIA precies is en waarom deze zo belangrijk is voor gemeentelijke projecten.
In 5 stappen naar een succesvolle GAP-analyse van de BIO
: Een GAP-analyse geeft snel inzicht in hoeverre jouw gemeente voldoet aan de normen van de BIO. Het laat zien wat al goed geregeld is en waar nog verbeteringen nodig zijn. Maar hoe voer je een GAP-analyse effectief uit? In deze blog ontdek je het aan de hand van een praktisch stappenplan.

Meer recente berichten

Eindhoven niet meer onder verscherpt toezicht om schenden privacyregels
Verder lezen
Orange bevestigt cyberaanval
Verder lezen
Voorpublicatie: Technologie en recht, hoe bewaar je het evenwicht?
Verder lezen
Autoriteit Persoonsgegevens moet duidelijker uitleggen wat wel en niet mag
Verder lezen
Signal dreigt met vertrek uit Zweden als nieuwe wet backdoor verplicht
Verder lezen
China ontkent betrokkenheid bij hacking Staatsveiligheid
Verder lezen
Meta ontslaat werknemers na lekken van vertrouwelijke informatie
Verder lezen
Amsterdam staakt gebruik van Microsoft Copilot
Verder lezen
CBS: bijna helft Nederlandse bedrijven gebruikt geen AI wegens privacy
Verder lezen
NIS2 geeft cyberbeveiliging bedrijven een boost
Verder lezen