Skip to main content

Het Mirai botnet: Een blijvende dreiging in cybersecurity

Het Mirai botnet is een van de meest beruchte en langdurige dreigingen in de wereld van cyber security. In 2016 werd het voor het eerst ontdekt en sindsdien heeft het zowel de security community als organisaties wereldwijd wakker geschud.

Het botnet kreeg de naam Mirai na de ontdekking dat het voornamelijk bestond uit geinfecteerde IoT apparaten, van slimme camera s tot routers. De naam is geinspireerd op de Japanse animatieserie Mirai Nikki en is tevens een veelvoorkomende Japanse voornaam.

De kracht van Mirai ligt niet alleen in zijn omvang, maar ook in zijn vermogen om zich voortdurend aan te passen en nieuwe kwetsbaarheden te exploiteren.

Het Mirai botnet verwierf beruchtheid door het veroorzaken van massale gedistribueerde denial of service, DDoS, aanvallen, waarbij websites en online diensten wereldwijd werden getroffen. Wat begon als een relatief eenvoudige aanvalsmethode, is in de loop der jaren geevolueerd. Steeds geavanceerdere varianten van Mirai richten zich op specifieke kwetsbaarheden in IoT apparaten. Ondanks dat het in 2016 werd ontdekt, is Mirai nog steeds going strong, met verschillende afgeleiden en verbeterde versies die wereldwijd schade aanrichten.

Het Mirai botnet vormt niet alleen een bedreiging door zijn schaal, maar ook door zijn vermogen zich te verbergen, zich te herstellen en zich continu te ontwikkelen. Het blijft een groeiend probleem voor de IoT beveiliging, waarbij kwetsbare apparaten deel kunnen uitmaken van botnets die grootschalige DDoS aanvallen uitvoeren en uiteindelijk het hele ecosysteem kunnen verzwakken.

De verschillende afgeleiden van het beruchte Mirai botnet zijn verantwoordelijk voor een recente stijging van DDoS aanvallen wereldwijd.

1. Murdoc Botnet, Een bedreiging voor Aziatische en Latijns Amerikaanse landen

Een variant van het Mirai botnet, genaamd Murdoc Botnet, heeft wereldwijd aanzienlijke schade aangericht, met als voornaamste doelwitten landen zoals Maleisie, Thailand, Mexico en Indonesie. Onderzoekers van Qualys hebben aangetoond dat deze botnet operatie, die sinds juli 2024 actief is, momenteel meer dan 1.300 IP adressen heeft gecompromitteerd en specifiek kwetsbaarheden in Avtech camera s en Huawei HG532 routers uitbuit.

Door gebruik te maken van kwetsbaarheden zoals CVE 2024 7029 en CVE 2017 17215, kan het botnet schadelijke payloads downloaden naar getroffen apparaten. Bovendien worden ELF bestanden en Shell scripts ingezet om de malware te installeren. Het grootste gevaar is dat deze IoT apparaten eenvoudig kunnen worden geinfecteerd zonder tussenkomst van de gebruiker, waardoor ze onbewust bijdragen aan grootschalige DDoS aanvallen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het algoritmeregister: Hoe gemeenten algoritmes verantwoord inzetten
Steeds meer gemeenten gebruiken algoritmes om hun werk efficiënter te maken. Handig, maar het brengt ook risico’s met zich mee voor privacy, veiligheid en transparantie. Daarom is er sinds 2022 een landelijk algoritmeregister. In deze blog lees je wat dit register inhoudt en hoe gemeenten algoritmes verantwoord kunnen gebruiken.
Waarom een DPIA onmisbaar is binnen gemeentelijke projecten
Vanuit de AVG en BIO moet je als gemeente allerlei (verplichte) maatregelen nemen. Zo moet je bij gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico een Data Protection Impact Assessment (DPIA) uitvoeren. In deze blog lees je wat een DPIA precies is en waarom deze zo belangrijk is voor gemeentelijke projecten.
In 5 stappen naar een succesvolle GAP-analyse van de BIO
: Een GAP-analyse geeft snel inzicht in hoeverre jouw gemeente voldoet aan de normen van de BIO. Het laat zien wat al goed geregeld is en waar nog verbeteringen nodig zijn. Maar hoe voer je een GAP-analyse effectief uit? In deze blog ontdek je het aan de hand van een praktisch stappenplan.

Meer recente berichten

Orange bevestigt cyberaanval
Verder lezen
Voorpublicatie: Technologie en recht, hoe bewaar je het evenwicht?
Verder lezen
Autoriteit Persoonsgegevens moet duidelijker uitleggen wat wel en niet mag
Verder lezen
Signal dreigt met vertrek uit Zweden als nieuwe wet backdoor verplicht
Verder lezen
China ontkent betrokkenheid bij hacking Staatsveiligheid
Verder lezen
Meta ontslaat werknemers na lekken van vertrouwelijke informatie
Verder lezen
Amsterdam staakt gebruik van Microsoft Copilot
Verder lezen
CBS: bijna helft Nederlandse bedrijven gebruikt geen AI wegens privacy
Verder lezen
NIS2 geeft cyberbeveiliging bedrijven een boost
Verder lezen
90 procent van de professionals verwacht dat nieuwe regelgeving, zoals DORA, NIS2 en de EU AI Act, de werkdruk zal beinvloeden
Verder lezen