Skip to main content

Wanneer is menselijke tussenkomst betekenisvol?

Algoritmes of AI beslissingen laten nemen over mensen mag niet zomaar. Volgens de privacywet moet een mens de uitkomst van de computer goed controleren. Hoe zorg je als organisatie voor deze betekenisvolle menselijke tussenkomst? De Autoriteit Persoonsgegevens zoekt naar input om organisaties meer handvatten te bieden om dit in te richten.

Algoritmische besluitvorming

Organisaties gebruiken regelmatig algoritmes en AI om beoordelingen te doen. Dat heet algoritmische besluitvorming. Een gemeente of belastingsamenwerking gebruikt bijvoorbeeld een taxatiemodel om de WOZ waarde van uw koophuis te bepalen. De kenmerken van uw woning worden niet handmatig vergeleken met de kenmerken van andere woningen en evenmin heeft een ambtenaar met een rekenmachine de verkooprijzen uit de buurt geanalyseerd, dat doet het computersysteem.

Als organisaties algoritmische besluitvorming toepassen, moeten ze aan regels voldoen. In de algemene verordening gegevensbescherming, AVG, staat onder meer dat mensen recht hebben op menselijke tussenkomst bij algoritmische besluiten die over hen gaan en gevolgen voor hen hebben. In het geval van het toekennen van een WOZ waarde betekent dat dat een taxateur de uitkomst van het taxatiemodel controleert voordat er een brief naar u wordt verstuurd met de definitieve WOZ waarde. Dat is een relatief rechttoe rechtaan vorm van menselijke tussenkomst, ervan uitgaand dat de taxateur een gestandaardiseerde methode gebruikt om de uitkomst te controleren.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Veiligheid begint met inzicht: zo geef je kwetsbaarhedenbeheer vorm
Het is belangrijk om kwetsbaarheden niet ad hoc, maar structureel aan te pakken. Niet alleen binnen je eigen ICT-omgeving, maar ook daarbuiten. In deze blog leggen we uit wat kwetsbaarhedenbeheer is, waarom het zo belangrijk is en hoe je het goed organiseert.
Hoe interne audits leiden tot verbetering
Informatiebeveiliging en privacy zijn essentieel, vooral voor gemeenten die werken met gevoelige gegevens en kritieke processen. Risicobeheer, naleving van wetgeving en continue verbetering zijn hierbij onmisbaar. Naast IT- en security-experts speelt ook de interne auditafdeling een cruciale rol. Maar hoe zorg je dat audits meer zijn dan een vinklijstje en echt bijdragen aan verbeteringen? In deze blog delen we de belangrijkste stappen, uitdagingen en praktische tips.
Het algoritmeregister: Hoe gemeenten algoritmes verantwoord inzetten
Steeds meer gemeenten gebruiken algoritmes om hun werk efficiënter te maken. Handig, maar het brengt ook risico’s met zich mee voor privacy, veiligheid en transparantie. Daarom is er sinds 2022 een landelijk algoritmeregister. In deze blog lees je wat dit register inhoudt en hoe gemeenten algoritmes verantwoord kunnen gebruiken.

Meer recente berichten

Zwakke configuratie in Salesforce lokt cyberaanvallen uit
Verder lezen
Amnesty International wil beter toezicht op politiedatabanken in Nederland
Verder lezen
BN ers en Kamerleden opgelucht: deepfake pornosite offline na twintig aangiftes
Verder lezen
De complexiteit van IT infrastructuur belemmert cyberveerkracht
Verder lezen
Experts wijzen op risico s van toenemende strijd tegen end to end encryptie
Verder lezen
Wanneer is menselijke tussenkomst betekenisvol?
Verder lezen
Zorgen privacywaakhond over nieuw Wetboek Strafvordering
Verder lezen
Salaris ciso niet in verhouding tot werkdruk
Verder lezen
Veertien dienstverleners afgesloten na DigiD assessment
Verder lezen
KPMG onderzoek: Risico Analyse Model, RAM, schond jarenlang privacyregels
Verder lezen