Skip to main content

Biometrische gegevens en gezichts niet samen in register

De gegevens gaan naar een centraal datacenter, maar gemeenten blijven verantwoordelijk voor wie daar toegang toe heeft.

Zijn er plannen om biografische gegevens en gezichtsopnames in een landelijk register op te slaan? Nee, schrijft staatssecretaris Szabó in antwoord op vragen van de Tweede Kamer naar aanleiding van de plannen om de opslagmethode van biometrische gegevens te centraliseren (wijziging Paspoortwet). De verplaatsing van de opslag van biometrische gegevens naar een gecentraliseerd overheidsdatacenter gaat wél door.

Centralisering opslag

Om de veiligheid en het beheer van paspoortgegevens te verbeteren, heeft de overheid een nieuwe opslagmethode aangekondigd voor biometrische gegevens die bij de uitgifte van paspoorten worden verzameld. Deze verandering, die in de komende periode geleidelijk zal worden ingevoerd, omvat de verplaatsing van de opslag van biometrische gegevens naar een gecentraliseerd overheidsdatacenter. De huidige situatie, waarin gemeenten de biometrische gegevens lokaal opslaan, wordt hiermee aangepast. De invoering van de nieuwe opslagmethode zal geleidelijk plaatsvinden om de impact op gemeenten te minimaliseren en een soepele overgang te garanderen. De overheid zal gemeenten ondersteunen bij de implementatie en training van personeel.

Veiligheid hoogste prioriteit

De biometrische gegevens waar het om gaat, omvatten gezichtsscans, vingerafdrukken en handtekeningen die worden gebruikt om de identiteit van burgers te verifiëren en fraude te voorkomen. De stap om de opslag te centraliseren is ingegeven door de wens om een hoger niveau van beveiliging te garanderen en de gegevens beter te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang en potentiële cyberaanvallen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom privacy voelt als een last
Voor veel mensen voelt privacy als gedoe. Weer een DPIA, nog een formulier, een vinkje hier, een verwerkersovereenkomst daar. In deze blog kijken we waarom privacy in de praktijk vaak als een last voelt. Maar belangrijker nog: wat je kunt doen om het wél werkbaar te maken. Want ja, het is extra werk. Maar het hoeft geen blok aan je been te zijn.
Informatiebeveiliging vraagt om gedragsverandering
Gedrag verandert niet door kennisoverdracht alleen. Het draait om de dagelijkse keuzes die medewerkers maken. Goede informatiebeveiliging vraagt daarom om gedragsverandering, en uiteindelijk om een cultuurverandering binnen de organisatie.
Waarom interne audits voor privacy leiden tot verbeteringen
Privacy staat hoog op de agenda bij gemeenten. In deze blog leggen we uit waarom interne audits zo belangrijk zijn en hoe je ze praktisch kunt inrichten.

Meer recente berichten

Informatie over algoritmen Belastingdienst niet volledig openbaar
Verder lezen
Cloudbeveiliging van veel organisaties bevat structurele zwakke plekken
Verder lezen
UWV lekte door fout bij versturen van e-mail gezondheidsgegevens cliënten
Verder lezen
Informatiebeveiliging in de ouderenzorg moet beter
Verder lezen
Hoge Duitse boetes voor Vodafone wegens datalekken en nalatigheid
Verder lezen
Waarom het NCSC niet het nationale Csirt is
Verder lezen
OpenAI gaat in beroep tegen gerechtelijk bevel om data onbeperkt te bewaren
Verder lezen
Toenemende dreiging en regelgeving dwingen organisaties tot cyberweerbaarheid
Verder lezen
Handvaten voor transparanter gebruik van profileringsalgoritmen door overheden
Verder lezen
Deense gemeenten beëindigen samenwerking met Microsoft
Verder lezen