Skip to main content

Europese database voor kwetsbaarheden: leuk, maar link

De database maakt de EU minder afhankelijk van de VS, maar spraakverwarring ligt op de loer. Sinds kort heeft de Europese Unie een eigen kwetsbaarhedendatabase. Frank Breedijk van het Dutch Institute for Vulnerability Disclosure, DIVD, is blij dat Europa zich minder afhankelijk maakt van de Verenigde Staten, maar vreest voor spraakverwarring.

Amerikaanse informatie

Paniek onder cybersecurity-experts vorige maand: de Amerikaanse overheid dreigde de financiering stop te zetten van het Common Vulnerabilities and Exposures (CVE)-programma van de Amerikaanse non-profitorganisatie MITRE. Op de CVE-database vertrouwt praktisch de hele cybersecuritywereld. Ten langen leste werd de subsidie voor elf maanden verlengd. De controverse maakte eens te meer duidelijk hoe afhankelijk we in Europa zijn van Amerikaanse informatiebronnen.

En nu is daar, als bij toverslag, een eigen kwetsbaarhedendatabase, de European Union Vulnerability Dabase of EUVD. In bètaversie nog, zo staat er in de waarschuwingsregel, dus open voor feedback. De komst van een Europese database werd in juni 2024 aangekondigd door ENISA, het Europese agentschap voor cyberbeveiliging, en is onderdeel van de implementatie van NIS2.

Zijn we nu gered? Dat ligt eraan, zegt Frank Breedijk van het Dutch Institute for Vulnerability Disclosure (DIVD). ‘Het is goed nieuw dat we meer onze eigen broek ophouden op dit gebied. Dat de CVE-database er bijna uit lag, laat zien hoe kwetsbaar een vulnerability-database is als die puur en alleen door de overheid gerund wordt. Maar ook ENISA is een overheidsinstantie.’

Eén probleem, twee namen

Dat er nu twee databases zijn die in principe dezelfde data bevatten, is zowel een voordeel als een nadeel, legt Breedijk uit. Het risico bestaat dat dezelfde kwetsbaarheid op twee plekken een andere naam krijgt.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom privacy voelt als een last
Voor veel mensen voelt privacy als gedoe. Weer een DPIA, nog een formulier, een vinkje hier, een verwerkersovereenkomst daar. In deze blog kijken we waarom privacy in de praktijk vaak als een last voelt. Maar belangrijker nog: wat je kunt doen om het wél werkbaar te maken. Want ja, het is extra werk. Maar het hoeft geen blok aan je been te zijn.
Informatiebeveiliging vraagt om gedragsverandering
Gedrag verandert niet door kennisoverdracht alleen. Het draait om de dagelijkse keuzes die medewerkers maken. Goede informatiebeveiliging vraagt daarom om gedragsverandering, en uiteindelijk om een cultuurverandering binnen de organisatie.
Waarom interne audits voor privacy leiden tot verbeteringen
Privacy staat hoog op de agenda bij gemeenten. In deze blog leggen we uit waarom interne audits zo belangrijk zijn en hoe je ze praktisch kunt inrichten.

Meer recente berichten

Informatie over algoritmen Belastingdienst niet volledig openbaar
Verder lezen
Cloudbeveiliging van veel organisaties bevat structurele zwakke plekken
Verder lezen
UWV lekte door fout bij versturen van e-mail gezondheidsgegevens cliënten
Verder lezen
Informatiebeveiliging in de ouderenzorg moet beter
Verder lezen
Hoge Duitse boetes voor Vodafone wegens datalekken en nalatigheid
Verder lezen
Waarom het NCSC niet het nationale Csirt is
Verder lezen
OpenAI gaat in beroep tegen gerechtelijk bevel om data onbeperkt te bewaren
Verder lezen
Toenemende dreiging en regelgeving dwingen organisaties tot cyberweerbaarheid
Verder lezen
Handvaten voor transparanter gebruik van profileringsalgoritmen door overheden
Verder lezen
Deense gemeenten beëindigen samenwerking met Microsoft
Verder lezen