Skip to main content

Overheid, practice what you preach!

Overheden produceren in hoog tempo nieuwe richtlijnen voor informatiedeling, privacy, cybersecurity en ai. Terecht, want de risico s nemen toe. Maar wie goed kijkt, ziet dat diezelfde overheid een essentieel element stelselmatig overslaat: de implementatie-infrastructuur.

Developers worden geacht complexe, risicovolle beleidsregels correct en veilig te implementeren, zonder dat daar een functioneel hanteerbaar kader tegenover staat. De uitkomst: fouten, vertraging en versnippering. Wat als we het anders doen? Wat als we beleid niet alleen publiceren, maar direct uitvoerbaar maken via een nieuwe generatie, functionele api’s? Als je zo goed richtlijnen kunt bedenken, zou je ze toch ook heel goed moeten kunnen implementeren of aanbesteden?

Stel je een api voor die niet vraagt ‘Wat is het adres van persoon X?’, maar die accepteert: ‘Bezorg dit bericht bij de juiste functionaris, mits bevoegd en conform beleid.’ Of een endpoint dat geen rollenlijst teruggeeft, maar antwoordt: ‘Deze medewerker mag deze taak op dit moment uitvoeren.’ Geen datalevering, maar beleidsgecontroleerde uitvoering.

Zo’n infrastructuur werkt op basis van vier kernprincipes:

  • Functionele doelgerichtheid: Api’s leveren geen data maar voeren acties uit, volgens regels;
  • Toestemming boven toegang: Gebruikers vragen geen data op, maar rechten op een beoogde actie. Data-toegang is nodig voor de uitvoerende kant, niet voor de initiërende;
  • Contextualisatie: Elke api-call bevat metadata over reden, actor, en beleidscontext en hanteert standaards zoals NIS2;
  • Centrale beleidslaag: Beleid wordt één keer geïmplementeerd, in de api zelf. De applicatieontwikkelaars eieren voor hun geld laten kiezen.

De voordelen? Ontwikkelaars hoeven geen juridische experts meer te zijn. Beleidswijzigingen vergen geen nationale ict-trajecten. En auditbaarheid is ingebouwd vanaf het eerste verzoek. Bovendien kunnen vakinhoudelijke experts hun eigen regels opstellen, zonder het hele land ermee lastig te vallen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom privacy voelt als een last
Voor veel mensen voelt privacy als gedoe. Weer een DPIA, nog een formulier, een vinkje hier, een verwerkersovereenkomst daar. In deze blog kijken we waarom privacy in de praktijk vaak als een last voelt. Maar belangrijker nog: wat je kunt doen om het wél werkbaar te maken. Want ja, het is extra werk. Maar het hoeft geen blok aan je been te zijn.
Informatiebeveiliging vraagt om gedragsverandering
Gedrag verandert niet door kennisoverdracht alleen. Het draait om de dagelijkse keuzes die medewerkers maken. Goede informatiebeveiliging vraagt daarom om gedragsverandering, en uiteindelijk om een cultuurverandering binnen de organisatie.
Waarom interne audits voor privacy leiden tot verbeteringen
Privacy staat hoog op de agenda bij gemeenten. In deze blog leggen we uit waarom interne audits zo belangrijk zijn en hoe je ze praktisch kunt inrichten.

Meer recente berichten

Informatie over algoritmen Belastingdienst niet volledig openbaar
Verder lezen
Cloudbeveiliging van veel organisaties bevat structurele zwakke plekken
Verder lezen
UWV lekte door fout bij versturen van e-mail gezondheidsgegevens cliënten
Verder lezen
Informatiebeveiliging in de ouderenzorg moet beter
Verder lezen
Hoge Duitse boetes voor Vodafone wegens datalekken en nalatigheid
Verder lezen
Waarom het NCSC niet het nationale Csirt is
Verder lezen
OpenAI gaat in beroep tegen gerechtelijk bevel om data onbeperkt te bewaren
Verder lezen
Toenemende dreiging en regelgeving dwingen organisaties tot cyberweerbaarheid
Verder lezen
Handvaten voor transparanter gebruik van profileringsalgoritmen door overheden
Verder lezen
Deense gemeenten beëindigen samenwerking met Microsoft
Verder lezen