Data lekken naar het internet

| IB&P | ,

Organisaties die veel in de cloud werken dienen rekening te houden met de risico’s die hierbij komen kijken. Trendsinveiligheid schreef een rapport over Cloud Shadow IT en de veiligheid van data.

De opkomst van interactieve cloudapplicaties voor het opslaan, verwerken en delen van informatie, heeft bij de gebruikers geresulteerd in gewenning aan het gemak ervan. Nog nooit was het zo eenvoudig om snel even een bestand te uploaden zodat iemand anders het vrijwel direct kan gebruiken. Vanwege gebruiksgemak en omdat men dit gewend is vanuit het privéleven, zien we steeds vaker binnen organisaties dat cloudapplicaties worden gebruikt die buiten de formele IT- en inkoopprocessen in gebruik zijn genomen. Deze applicaties heten zodoende cloud shadow IT (ook wel schaduw IT genoemd in het Nederlands), omdat ze buiten het zicht van de IT-beheerprocessen blijven en organisaties er dus weinig grip op hebben. Organisaties staan voor de uitdaging om grip te krijgen op cloud shadow IT om hun bedrijfsinformatie te beschermen en datalekken te voorkomen.

Verder lezen bij de bron

IB&P
Laatste berichten van IB&P (alles zien)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat kunnen we leren van gemeente Amersfoort?
Eind mei is het eindrapport van de Rekenkamer Amersfoort naar de bescherming van persoonsgegevens verschenen. Hoe beschermt de gemeente de gegevens van haar inwoners? Hoe doen derden dat? En wat kunnen andere gemeenten leren van Amersfoort?
Privacy: prioriteit of moetje?
Deze week bestond de AVG-privacywet drie jaar. De afgelopen jaren hebben gemeenten hard gewerkt om deze privacywet te implementeren. De grootste frustratie van CISO’s, Privacy Officers en FG’s hierbij, is om de aandacht van bestuurders voor dit onderwerp te krijgen én houden. Want hoe doe je dat?
Met de BIO bezig blijven: hoe lang?
De implementatie van de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) is geen eenvoudige opgave. Waarom wil het niet zo vlotten? Dat staat centraal in deze blog.

Meer recente berichten

Belangen afwegen in de AVG
Verder lezen
Weerbare Digitale Overheid
Verder lezen
Kosten en kansen van ICT in de publieke sector
Verder lezen
Datalekken kosten financieel dienstverleners steeds meer geld
Verder lezen
Hoe ziet de toekomst eruit voor enterprise-encryptie?
Verder lezen
Europees modelcontract data-privacy krijgt update
Verder lezen
Minder privacyklachten en datalekken in 2020
Verder lezen
Nieuwe rol Agentschap Telecom in digitale veiligheid
Verder lezen
Beveiligen kritieke infra moet op identiteitsniveau
Verder lezen
Handreiking voor archiveren van algoritmes gepubliceerd
Verder lezen