Data lekken naar het internet

| IB&P | ,

Organisaties die veel in de cloud werken dienen rekening te houden met de risico’s die hierbij komen kijken. Trendsinveiligheid schreef een rapport over Cloud Shadow IT en de veiligheid van data.

De opkomst van interactieve cloudapplicaties voor het opslaan, verwerken en delen van informatie, heeft bij de gebruikers geresulteerd in gewenning aan het gemak ervan. Nog nooit was het zo eenvoudig om snel even een bestand te uploaden zodat iemand anders het vrijwel direct kan gebruiken. Vanwege gebruiksgemak en omdat men dit gewend is vanuit het privéleven, zien we steeds vaker binnen organisaties dat cloudapplicaties worden gebruikt die buiten de formele IT- en inkoopprocessen in gebruik zijn genomen. Deze applicaties heten zodoende cloud shadow IT (ook wel schaduw IT genoemd in het Nederlands), omdat ze buiten het zicht van de IT-beheerprocessen blijven en organisaties er dus weinig grip op hebben. Organisaties staan voor de uitdaging om grip te krijgen op cloud shadow IT om hun bedrijfsinformatie te beschermen en datalekken te voorkomen.

Verder lezen bij de bron

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Jaarrapportage informatiebeveiliging; waar rapporteer je als CISO over?
Als Chief Information Security Officer (CISO) is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van hoe het gesteld is met de informatiebeveiliging binnen de organisatie én om dit beeld te delen met het management/bestuur. Een jaarrapportage is hiervoor een uitstekend middel. In deze blog lees je waarom dit belangrijk is en welke onderwerpen je hierin kan opnemen.
Wat zet je in je jaarrapportage privacy?
Het is aan te raden om als Functionaris Gegevensbescherming (FG) te rapporteren over privacy. In de jaarrapportage staat beschreven welke acties en maatregelen er het afgelopen jaar zijn genomen op privacyvlak. Waarom dit belangrijk is en op welke onderdelen je allemaal moet rapporteren, lees je in deze blog.
Leren van de informatiebeveiligingsincidenten van het afgelopen jaar
: Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, deze zijn niet altijd waterdicht. Vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid bent. In deze laatste blog van het jaar daarom een overzicht van een aantal informatiebeveiligingsincidenten van 2022 en wat we hiervan kunnen leren.

Meer recente berichten

Russische hackers vallen ziekenhuizen aan om steun aan Oekraine
Verder lezen
Dag van de Privacy: Mag iemand een foto van mij op social media plaatsen?
Verder lezen
Onduidelijkheid over Google Analytics duurt voort: Complexe zaak
Verder lezen
Cisco legt pijnlijk probleem bloot door lekken in oudere routers te negeren
Verder lezen
Wat betekent NIS2 voor Nederlandse organisaties?
Verder lezen
Ministers van Financien EU: Digitale Euro moet privacy beschermen
Verder lezen
EC komt deze zomer met wetsvoorstel digitale euro
Verder lezen
Politiek wil mkb keurmerk voor cyber security leveranciers
Verder lezen
Kritiek op niet naleven securityregels overheidswebsites: geen rocketscience
Verder lezen
AP wordt landelijk coordinator algoritmetoezicht
Verder lezen