Skip to main content

Data lekken naar het internet

| IB&P | ,

Organisaties die veel in de cloud werken dienen rekening te houden met de risico’s die hierbij komen kijken. Trendsinveiligheid schreef een rapport over Cloud Shadow IT en de veiligheid van data.

De opkomst van interactieve cloudapplicaties voor het opslaan, verwerken en delen van informatie, heeft bij de gebruikers geresulteerd in gewenning aan het gemak ervan. Nog nooit was het zo eenvoudig om snel even een bestand te uploaden zodat iemand anders het vrijwel direct kan gebruiken. Vanwege gebruiksgemak en omdat men dit gewend is vanuit het privéleven, zien we steeds vaker binnen organisaties dat cloudapplicaties worden gebruikt die buiten de formele IT- en inkoopprocessen in gebruik zijn genomen. Deze applicaties heten zodoende cloud shadow IT (ook wel schaduw IT genoemd in het Nederlands), omdat ze buiten het zicht van de IT-beheerprocessen blijven en organisaties er dus weinig grip op hebben. Organisaties staan voor de uitdaging om grip te krijgen op cloud shadow IT om hun bedrijfsinformatie te beschermen en datalekken te voorkomen.

Verder lezen bij de bron

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.

Meer recente berichten

Software engineer krijgt taakstraf voor hack Mysteryland
Verder lezen
Nieuwe it wetgeving staat centraal op Cybersec Europe
Verder lezen
CompTIA meet verandering in cybersecurity aanpak in de Benelux
Verder lezen
150 duizend cv s op straat bij datalek UWV
Verder lezen
QR code op ID kaart of rijbewijs scannen, mag een pakketpunt dat wel doen?
Verder lezen
NSA slaat alarm over risico s van AI voor cybersecurity
Verder lezen
Het gebruik van AI als hacktool is overhyped
Verder lezen
Implementatie CER richtlijn: wat betekent dit voor de zorg?
Verder lezen
Journalisten PowNed dragen voortaan bodycam als wapen tegen agressie
Verder lezen
Personeel vormt grootste obstakel Nederlandse bedrijven NIS2 implementatie
Verder lezen