Data lekken naar het internet

| IB&P | ,

Organisaties die veel in de cloud werken dienen rekening te houden met de risico’s die hierbij komen kijken. Trendsinveiligheid schreef een rapport over Cloud Shadow IT en de veiligheid van data.

De opkomst van interactieve cloudapplicaties voor het opslaan, verwerken en delen van informatie, heeft bij de gebruikers geresulteerd in gewenning aan het gemak ervan. Nog nooit was het zo eenvoudig om snel even een bestand te uploaden zodat iemand anders het vrijwel direct kan gebruiken. Vanwege gebruiksgemak en omdat men dit gewend is vanuit het privéleven, zien we steeds vaker binnen organisaties dat cloudapplicaties worden gebruikt die buiten de formele IT- en inkoopprocessen in gebruik zijn genomen. Deze applicaties heten zodoende cloud shadow IT (ook wel schaduw IT genoemd in het Nederlands), omdat ze buiten het zicht van de IT-beheerprocessen blijven en organisaties er dus weinig grip op hebben. Organisaties staan voor de uitdaging om grip te krijgen op cloud shadow IT om hun bedrijfsinformatie te beschermen en datalekken te voorkomen.

Verder lezen bij de bron

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen
1 op de 3 mkb bedrijven onbekend met privacyregels
Verder lezen